Κ. Μακέδος στο Athens Investment Forum 2018: Τα δημόσια έργα πρέπει να υπηρετούν, πρωτίστως, το δημόσιο συμφέρον
«Η νέα κανονικότητα, οφείλει να είναι άρρηκτα ταυτισμένη με τη νέα ηθική, την ηθική της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, τη Δευτέρα 5/11/2018, στο Athens Investment Forum. Όπως είπε, «δημόσιο έργο δε νοείται εάν δεν εξυπηρετεί, πρωτίστως, το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον, προσδιορίζεται, όχι μόνο όταν επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση, κόστους και ποιότητας. Αλλά, όταν επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγική οικονομική αξία για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία, με ταυτόχρονη προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων». Αναφέρθηκε στην ανάγκη για εξωστρέφεια και καινοτομία, επισημαίνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ταμείου, και την εισαγωγή της εφαρμογής e-Διακηρύξεις, καθώς επίσης και τη συνεργασία του με τον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, στο πλαίσιο δράσεων του ΤΜΕΔΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο στόχος είναι η τόνωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, «της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας όπως τη χαρακτήρισε».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, όταν ο κόσμος αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες, και έχει ήδη εισέλθει δυναμικά, στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε, αντί να υπερβούμε, το παρελθόν και τις παθογένειές του, κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά το αύριο.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία περίοδο, που παρά τα σημάδια αδιαμφισβήτητης βελτίωσης, παρατηρούμε σημαντικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να μεταναστεύουν από την Ελλάδα.
Και οι υπόλοιπες, να δίνουν σκληρό, και πολλές φορές άνισο, αγώνα επιβίωσης. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Υψηλή φορολογία, μέσα σε ένα ασαφές, φορολογικό σύστημα, τραπεζική ασφυξία, αδιαφάνεια, διαφθορά, γραφειοκρατία, τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ζητήματα χωροταξίας και πολεοδομίας, έλλειψη ρευστότητας.
Ένα ιδιαίτερα δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον. Βέβαια, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες αλλαγές, που έχουν συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από εξαιρετικά επώδυνες θυσίες. Θα ήταν και άδικο και επικίνδυνο. Και είναι γεγονός, ότι μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά, και των ελληνικών επιχειρήσεων, στη χώρα εμφανίζονται, εκ νέου, σημάδια ανάκαμψης.
Παρά τις αναταράξεις, το momentum που δημιουργείται, μπορεί, να γίνει ευνοϊκό για τη χώρα. Αρκεί, να αφήσουμε πίσω μας τα λάθη του χθες. Να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε ένα νέο ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, που θα εδράζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Που θα παράγει υπεραξίες και θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρα μας. Αναστρέφοντας το brain drain, που απειλεί, ακόμη και την ίδια, την εθνική μας υπόσταση. Είναι αλήθεια πως η χώρα μας χρειάζεται απαραιτήτως φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις. Όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια, πως αν δεν στηριχθεί και δεν ανακάμψει, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η χώρα δεν πρόκειται να ανατάξει τις δυνάμεις της.
Ο Τεχνικός Κόσμος υπέστη από τους πρώτους, συντριπτικά πλήγματα στα χρόνια της κρίσης. Αλλά, και πως η ανάκαμψή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Κι εδώ βεβαίως επείγει η αλλαγή νοοτροπιών και η προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Πρώτον: Δημόσιο έργο δε νοείται εάν δεν εξυπηρετεί, πρωτίστως, το δημόσιο συμφέρον.
Και το δημόσιο συμφέρον, προσδιορίζεται, όχι μόνο όταν επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση, κόστους και ποιότητας. Αλλά, όταν επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγική οικονομική αξία για την τοπική κοινωνία και για την εθνική οικονομία, με ταυτόχρονη προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.
Δεύτερον, να εμπεδώσουμε τη νέα κανονικότητα, που πρέπει να διαμορφωθεί, μέσα από την κρίση και μέσα από την παραδοχή, πρώτα, των δικών μας λαθών.
Το «ράλι» προσφορών και οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις, κάτω του κόστους, δημιουργούν συστημικό κίνδυνο και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Η νέα κανονικότητα, οφείλει να είναι άρρηκτα ταυτισμένη με τη νέα ηθική, Την ηθική της βιώσιμης ανάπτυξης. Η κρίση μας το δίδαξε αυτό, Τώρα, να δείξουμε ότι το εμπεδώσαμε.
Ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τείνουν να γίνουν μέρος, της καθημερινότητας. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η μη προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα επιβαρύνουν τη χώρα με οικονομική ζημιά, μέχρι το τέλος του αιώνα, της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 2017, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κόστισαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τραγική πραγματικότητα που βιώσαμε προσφάτως στη Μάνδρα και το Μάτι, μας δείχνουν ότι η άμεση δράση, είναι μονόδρομος.
Πέρα από τα προγραμματισμένα έργα υποδομών και τα μεγάλα ενεργειακά project, επείγουν, τα έργα συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των υφισταμένων υποδομών και του συνόλου του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Επείγουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, λιμενικά έργα, έργα για την ενίσχυση των ορεινών και των παράκτιων περιοχών. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Όλα επείγουν!
Απαιτείται άμεσα, ένας εθνικός σχεδιασμός με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος καλείται να συνεισφέρει, όσο ποτέ άλλοτε.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η υγιής μεγέθυνση της οικονομίας, η προστασία και ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030, η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, και οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, τίθενται στον πυρήνα αυτού του κώδικα.
Τρίτον, η αναζήτηση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων, για τη μόχλευση κονδυλίων, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών, για πραγματικά fast track υλοποίηση των έργων, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι προτάσεις του ΤΕΕ και του προέδρου Γιώργου Στασινού, αλλά και διαδικασίες υλοποίησης έργων, όπως η περιορισμένου χρόνου επέκταση Συμβάσεων Παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων στη Γαλλία και στην Ιταλία, προκειμένου να επιτευχθεί, η άμεση τόνωση της οικονομίας παράλληλα, με βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αποτελείται από 30.000 και πλέον πιστούχους, που συνδυαστικά συμμετέχουν σε 5.500 και πλέον τεχνικές εταιρίες, μέλη μας.
Είναι η συνέχεια του ΤΣΜΕΔΕ στον εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό του ρόλο. Η ίδρυσή του αποτέλεσε, καθοριστική εξαίρεση και σωτήρια εξέλιξη.
Υπήρξε προϊόν συντεταγμένης προσπάθειας του κλάδου. Αλλά και θεσμικής και ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, δημιούργημα. Σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, έδωσε και δίνει κρίσιμες ανάσες ζωής στα μέλη του, στηρίζοντας εμπράκτως την επιβίωσή τους, την πραγματική οικονομία, και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Μόνο κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Φορέα μας, το 2017, εκδόθηκαν 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ αντίστοιχα, αναμένονται τα μεγέθη και για το 2018. Οι εγγυητικές επιστολές αφορούν μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, φυσικά πρόσωπα μηχανικούς η / και εργολήπτες δημοσίων έργων, σχεδόν, ισόρροπα κατανεμημένες.
Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., ύστερα από αξιολόγηση, είναι πλέον και επίσημα πλήρες μέλος, του καταξιωμένου και ισχυρού πανευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας A.E.C.M. (European Association of Guarantee Institutions).
Στον A.E.C.M. συμμετέχουν 48 μέλη, από 32 χώρες. Από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές επιστολές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο για το 2017, στον A.E.C.M. εκδόθηκαν 3,1 εκατομμύρια εγγυητικές επιστολές, που αντιστοιχούν σε κεφάλαια 40,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως πλήρες μέλος του, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχει πλέον τη δυνατότητα ανταλλαγής των βέλτιστων, σε διεθνές επίπεδο πρακτικών, πρόσβαση και συνεχή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στον κλάδο της εγγυοδοσίας, ενώ, θα λαμβάνει την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα που θα αφορά, τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, και τις κρατικές ενισχύσεις.Κυρίως διαθέτει πλέον άμεση, διεθνή θεσμική εκπροσώπηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ο.Ο.Σ.Α. (OECD) και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αναμφίβολα, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η επιτυχής αξιολόγησή μας και η συμμετοχή μας σε ένα Οργανισμό αυτού του μεγέθους, θωρακίζει την αξιοπιστία μας και πολλαπλασιάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου.
Επιπλέον, το ΤΜΕΔΕ, έχοντας εμπεδώσει από την 1η στιγμή της λειτουργίας του το γεγονός ότι η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια αποτελεί την ισχυρότερη τροχοπέδη για την «πολυπόθητη» ανάπτυξη, προχώρησε άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του.
Με τις εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Εγκυρότητα, e-Διακηρύξεις και e-Πρωτόκολλο, που σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών των οικονομικών προσφορών για τα έργα δημόσιου ενδιαφέροντος, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον τεχνικό κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες να αναπτυχθούν ισότιμα, αξιοποιώντας όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Ακολουθώντας τις επιταγές του σήμερα και αποσκοπώντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, αλλά και στη διαχείριση, συγχρηματοδοτούμενων έργων, το ΤΜΕΔΕ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 και 14001. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ψηφιοποίηση του αρχείου των παλαιών εγγυητικών. Προχωρούμε σε συνεργασία, με τον πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Κανονισμού Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας. Ενώ, Συνθέτουμε προτάσεις για συνέργειες με το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σήμερα το ΤΜΕΔΕ αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο του Τεχνικού Κόσμου. Ο ρόλος μας και η ιδρυτική μας φιλοδοξία, είναι να συνδράμουμε ενεργητικά στην υποστήριξη του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας. Στη σίγουρη μετάβασή του στο νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειαζόμαστε. Στόχος και στρατηγική επιλογή μας, αποτελεί η ουσιαστική συμβολή μας στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Καλούμαστε αυτή τη θετική δυναμική, που αναπτύσσεται εκ νέου στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την κοινωνία στη θέση που της αξίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας εάν υποστηριχθούν, μπορούν να το κάνουν.