Ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος στην εκδήλωση «Digital Summit 2023» του ΣΕΠΒΕ

Στην εκδήλωση «Digital Summit 2023» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), συμμετείχε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος.

Ο κ. Μακέδος πήρε μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν σήμερα οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Ο καθ. Δημοσθένης Αναγνωστοπουλος, Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αγγελος Χαριστέας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γιώργος Τσακούμης και ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκηκ. Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ταμείο στα μέλη του, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το ΤΜΕΔΕ θέλει να υποστηρίξει όλα τα μέλη του άρα και τους νέους μηχανικούς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ταμείου ο οποίος τόνισε ότι «επαγγελματίες, μικρές εταιρείες ή και start ups, μπορούν εύκολα και γρήγορα, μέσω του microfinance, να εξασφαλίσουν δάνειο, ως 25.000 ευρώ με μηδενικά έξοδα».

Παράλληλα, είπε ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης, μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2024. Κάθε δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης, με το ποσό του δανεισμού να αυξάνεται έως τα 400.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μακέδος ανέλυσε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία σταδιακά του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, έπειτα από τη συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια.

Ωστόσο είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα εφαρμόζοντας κανόνες ESG σε όλα τα επίπεδα, την ίδια στιγμή που και οι τράπεζες σχεδιάζουν χρηματοδοτικά προϊόντα βασισμένα στο τρίπτυχο του ΕSG.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας σύμφωνα με τα πρότυπα ESG και να εμβαθύνουμε στις αναγκαίες πράσινες επιλογές και πρακτικές.

Η πράσινη κατεύθυνση, η εφαρμογή των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και αρχών ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, θα αποτελούν προϋπόθεση και βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας για την έγκριση δανείου, νέων γραμμών χρηματοδότησης ή/και συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσετε εδώ.