Ηλεκτρονικά η Έκδοση Εγγυητικών Επιστολών

Πρωτοποριακή εφαρμογή του ΤΜΕΔΕ, όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου

Κοινή είναι η εκτίμηση πως χωρίς βιώσιμο τον κλάδο των μηχανικών δεν μπορεί να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία στη χώρα. Η εκτίμηση διατυπώθηκε σε όλους του τόνους, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου. Το περιφερειακό τμήμα πραγματοποίησε ημερίδα για το νέο πλαίσιο που θέτει ο ασφαλιστικός νόμος στον κλάδο των μηχανικών, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνο Μακέδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια της  εκδήλωσης, “ο κλάδος των μηχανικών είναι ο κρίσιμος πολλαπλασιαστής, για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής τροχιάς για τη χώρα“.

Μιλώντας προς τους μηχανικούς ο κ. Μακέδος επεσήμανε ότι “η εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ, αλλά και ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις αλλά και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις. Για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίσουν το δικαίωμα της επιβίωσης. Γιατί χωρίς βιώσιμο και ενεργό τον κλάδο των μηχανικών δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη“.

Αναφερόμενος στην ημερίδα τόνισε ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μηχανικών  για το νέο κανονιστικό πλαίσιο που προδιαγράφει ο νόμος 4387/16, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, αλλά και με την πορεία που θα πρέπει να έχει, η νέα ασφαλιστική πραγματικότητα, έτσι ώστε μέσα από βιώσιμες λύσεις, να μπορέσει να υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα και στη πραγματική οικονομία. “Ο κλάδος μας έχει βιώσει πρώτος την οικονομική κρίση, είναι όμως και ο κρίσιμος πολλαπλασιαστής που μπορεί να δώσει την αναπτυξιακή τροχιά που όλοι επιζητούν“.

Και πρόσθεσε:

Είναι σίγουρο ότι χωρίς βιώσιμους μηχανικούς, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό, μπορεί να έχει ο νέος φορέας, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ που έχει ως έργο του, την εγγυοδοσία των μηχανικών και των μελετητικών – εργοληπτικών επιχειρήσεων“.

Μέχρι σήμερα στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ έχουν εκδοθεί 25.000 εγγυητικές επιστολές ενώ ήδη από τις επόμενες ημέρες αναπτύσσεται ο νέος τρόπος έκδοσης εγγυητικών επιστολών, που γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας, δηλαδή μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Πρόκειται για μια  πρωτοποριακή εφαρμογή και όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ “αυτό  δείχνει με ποιο τρόπο, μπορεί να προχωρήσει ένας νέος φορέας, και με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει στην πραγματική οικονομία“.

Την ενημερωτική ημερίδα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Ιωάννης Λυκοτραφίτης, ο οποίος τόνισε ότι η Δ.Ε του τοπικού τμήματος ανταποκρινόμενη στα ζητήματα του ασφαλιστικού και όχι μόνο, διοργάνωση τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ευχαριστώντας στον κ. Μακέδο για την άμεση ανταπόκριση.

Στο τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων & της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους μηχανικούς.

19 Ιουλίου 2017