80ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΣΕΔΕ: «Βιώσιμες υποδομές: Προκλήσεις και στόχοι για το Δημόσιο και τον Κατασκευαστικό Κλάδο»

Στο επίκεντρο του 80ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ οι βιώσιμες υποδομές: Προκλήσεις και στόχοι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 80ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΣΕΔΕ: «Βιώσιμες υποδομές: Προκλήσεις και στόχοι για το Δημόσιο και τον Κατασκευαστικό Κλάδο»

Με τη συμμετοχή εργοληπτών από όλη την χώρα πραγματοποιήθηκε το 80ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026.

Με κεντρικό θέμα «Βιώσιμες υποδομές: Προκλήσεις και στόχοι για το Δημόσιο και τον Κατασκευαστικό Κλάδο» στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον μετασχηματισμό των υποδομών, καθώς επιβάλλονται αλλαγές στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη λειτουργία τους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

O πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, κος Φώτης Κουβουκλιώτης,  εστίασε στη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου των κατασκευών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Ο κατασκευαστικός κόσμος χρειάζεται σταθερότητα νόμων και κανόνων, νέα τιμολόγια με περιοδική αναπροσαρμογή, έγκαιρη πληρωμή και συνεχή θεσμικό διάλογο. Η βιωσιμότητα των έργων συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τα υλοποιούν. Χωρίς υγιή παραγωγικό ιστό, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αποδώσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Συνέδριο προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού και τεχνικού κλάδου να γνωριστούν με τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στις βιώσιμες υποδομές.

Οι εισηγήσεις

Για πρώτη φορά στην μεγάλη ιστορία της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (93 έτη), παρουσιάστηκαν εισηγήσεις όχι μόνο από μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, αλλά και από καθηγητές, μηχανικούς και οικονομολόγους. Οι ομιλίες υπογράμμισαν τη στρατηγική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών στη χώρα, καθώς συνδέονται άμεσα με την οικονομική ανθεκτικότητα, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή.

Οι θεματικές ενότητες, οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά, ήταν οι εξής:

-Οι υποδομές που σχεδιάζουμε σήμερα διαμορφώνουν την Ελλάδα του αύριο – Εισηγητής: Φώτης Κουβουκλιώτης – Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ
-Ηλιακή ξήρανση ιλύος – Εισηγητής: Παντελής Γκλιάος – Β’ Αντιπρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ
-Βιώσιμα δομικά υλικά ως πυλώνας της πράσινης ανάπτυξης – Εισηγητής:  Μαρία Στεφανίδου – Καθηγήτρια AΠΘ – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
-Το Παθητικό Κτίριο ως πυλώνας των Βιώσιμων Υποδομών: Από τη θεωρία στην κατασκευαστική πράξη – Εισηγητής: Στέφανος Παλλαντζάς – Πρόεδρος ΕΙΠΑΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου)
-Πυροπροστασία κατασκευών και πυράντοχες θύρες –  Εισηγητής: Γιώργος Ηλιάδης – Μηχανολόγος – Μηχανικός – Αντιπρόεδρος ΕΛΙΠΥΚΑ
– Building Information Modeling (BIM): Τάσεις και Κατάρτιση για τις βιώσιμες κατασκευές – Εισηγητής: Στέλιος Ζερεφός: Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού.
-Business Banking Κατασκευαστικός Κλάδος της Eurobank
Εισηγητής: Τζέκου Ελένη, Head of Eurobank Retail Business Banking Business Development
-Ολοκληρωμένος σχεδιασμός έργων για την αντιμετώπιση πλημμυρών με την κλιματική κρίση στην Αττική – Εισηγητής: Αντώνιος Κοτσώνης: Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc – Επίτιμος γενικός διευθυντής Υδραυλικών , Λιμενικών, κτηριακών Υποδομών ΥΠ. Υ, ΜΕ., επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α.
-Η νέα εποχή από τη διαχείριση ΑΕΚΚ από τον κατασκευαστικό κλάδο – Εισηγητής: Ξενοφών Καρκαντζός – ΠΕΔΜΕΔΕ ECO
-Βιώσιμες πόλεις: Λύσεις βασισμένες στην φύση από την θεωρία στην πράξη – Εισηγητής: Κώστας Τάτσης – Μέλος ΠΕΕΓΕΠ  (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου)
-Οικονομικές εξελίξεις και διαμόρφωση τιμών πρώτων υλών – Εισηγητής: Κωνσταντίνος Σταματόγιαννης – Οικονομικός Αναλυτής – Διπλ. Οικονομολόγος–Μηχανολόγος Μηχανικός
-Περιβαλλοντική διαχείριση έργων υποδομής στην εποχή της κυκλικής οικονομίας – Εισηγητής: Ηρακλής Παναγιωτάκης – Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος Enydron – Environmental Protection Services
– Τρέχοντα οικονομικά ζητήματα – Εισηγητής: Χρήστος Βέντζιος – Φοροτεχνικός.

Διοικητικός απολογισμός

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υλοποιήθηκε και ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ για την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2025 . Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, κος Κουβουκλιώτης, παρουσιάζοντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες της περασμένης χρονιάς, εστίασε στο στόχο της Ένωσης για το νέο έτος λέγοντας ό,τι «για το 2026, με ενότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων, θέτοντας στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Χαιρετισμό απεύθυναν οι:

-Νικόλαος Ταχιάος – Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
-Δημήτρης Αναγνώπουλος – Γενικός Γραμματέας Υποδομών
-Γρηγόρης Λιονής – Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
-Κωνσταντίνος Μακέδος – Πρόεδρος Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ)
-Ζαχαρίας Αθουσάκης – Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)
-Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ)
– Γιώργος Ντούλης – Πρόεδρος  Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ)
-Αργύρης Πλέσιας – Πρόεδρος Συλλόγου Μελετητών Ελλάδος (ΣΜΕ)
– Χρήστος Λέτσιος  – Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ)
-Δημήτρης Πετρόπουλος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).
-Γιώργος Γάγαλης – Τέως Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ
Επίσης γραπτό χαιρετισμό έστειλαν:
– Γιώτα Πούλου – Ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας
-Νικόλαος Μήλης: Πρόεδρος Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Συμπεράσματα 80ου Συνεδρίου

Οι εργασίες του Συνεδρίου κατέληξαν στο ακόλουθο μήνυμα: «Οι σύνεδροι του 80ού Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα με θέμα «Βιώσιμες υποδομές: Προκλήσεις και στόχοι για το Δημόσιο και τον Κατασκευαστικό Κλάδο», λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς, αποφασίζουμε:
Επαναβεβαιώνουμε τον καθοριστικό ρόλο του κατασκευαστικού τομέα στην ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα των υποδομών και την κοινωνική συνοχή, με έμφαση στην ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών και αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων.

Διεκδικούμε:

-Τη διαμόρφωση σύγχρονου, σταθερού, σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.
-Τη διασφάλιση έγκαιρης χρηματοδότησης και αποπληρωμής των έργων, καθώς και την καθιέρωση μηχανισμών αναθεώρησης τιμών για την αντιμετώπιση των αυξομειώσεων του κόστους.
-Την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και δίκαιη συμμετοχή στους διαγωνισμούς.
-Την προώθηση της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Καλούμε την Πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα στις ανωτέρω προτεραιότητες, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον διαφάνειας, σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Δηλώνουμε ότι η ΠΕΣΕΔΕ μαζί με τις άλλες εργοληπτικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει θεσμικά και υπεύθυνα, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού κατασκευαστικού τοπίου».

Χορηγοί του συνεδρίου: ΤΜΕΔΕ – Εταιρεία Ιlicon – EUROBANK – PCN Materials – ΑΝΑΕΚΚ – Marathon Data System – ESRI Official Distributor – ΑΝΑΕΚΚ – Marathon Data System.
Χορηγοί επικοινωνίας: Εργοληπτικό Βήμα και gobhma.gr και η ιστοσελίδα ypodomes.com