Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ

«Ο Τεχνικός Κόσμος πλήρωσε πολύ ακριβά την δεκαετή κρίση χωρίς να είναι μέρος του προβλήματος αλλά, αντίθετα, μέρος της λύσης, καθώς αποτελεί έναν εκ  των βασικών αναπτυξιακών μοχλών της χώρας, έχοντας προσφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αύξηση του ΑΕΠ της», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος στον χαιρετισμό του στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Όπως τόνισε:

«Tο ΤΜΕΔΕ και τη χρονιά που πέρασε συνέχισε την έμπρακτη στήριξή του στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας. Συνέχισε και ενίσχυσε το ισχυρό εγγυοδοτικό του έργο, καταγράφοντας αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας τις εγγυητικές του επιστολές ψηφιακά, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%, ενώ οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, σε σχέση με το 2017. Επιπλέον, εκδόθηκαν και νέες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του ΤΜΕΔΕ. Το ΤΜΕΔΕ αποτελεί πλέον πλήρες μέλος του AECM, ενώ ύστερα και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκρίθηκε η ειδική συμμετοχή του στην AΤTICA BANK και αποτελεί θεσμικό επενδυτή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά εργαλεία που βοηθούν έναν καλό μάστορα: τον Τεχνικό Κόσμο της χώρας. Αν όμως δεν συνδυαστούν με το σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων και την αύξηση της επαγγελματικής μας ύλης, τότε και τα εργαλεία και ο μάστορας μένουν σε αδράνεια.
Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και δε διαμορφωθεί η νέα ύλη έργων με βάση το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα, τη σχέση κόστους  – οφέλους, αλλά και σύγχρονες προδιαγραφές, που προκύπτουν από τις συνέπειες και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις δυνατότητες και τις επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για brain drain, υποανάπτυξη και ανεργία».

Τέλος, ο κ. Μακέδος εξέφρασε την αισιοδοξία του σε σχέση με τις συλλογικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΣΑΤΕ σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και οργανώσεις, αλλά και με την αρωγή του ΤΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και υπεύθυνα οι δυσκολίες στον κλάδο.