Ομιλία Κ. Μακέδου στο Συνέδριο TUFE 2018: “Economy, Society and Climate Change – The impact of mega trends in the Built Environment, Construction Industry and Real Estate”
Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά τη διάρκεια του διεπιστημονικού συνεδρίου TUFE 2018, που διοργάνωσε το ΤΕΕ στις 7/11/2018, τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της παγκόσμιας κοινότητας.
«Είναι χρέος μας να δράσουμε με θάρρος και υπευθυνότητα μέσα από εντατικές εθνικές και διεθνείς συνεργασίες. Να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να προσαρμοστούμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να εξασφαλίσουμε μία οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την αγορά. Προστατεύοντας και σεβόμενοι το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, να χρησιμοποιήσουμε με σωφροσύνη την επιστημονική μας γνώση. Να εγγυηθούμε την ευημερία για τον κλάδο μας, αλλά και για τις κοινωνίες μας».
Όσον αφορά το Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εκδόθηκαν 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του.
«Η νέα ψηφιακή εφαρμογή «e-Διακηρύξεις» που εισαγάγαμε, παρέχει στους Μηχανικούς – μέλη του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. τη δυνατότητα να ενημερώνονται με ένα κλικ, μέσω της ιστοσελίδας www.tmede.gr, για όλους τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Πρωτόκολλο και e-Εγκυρότητα δίνεται πλέον η δυνατότητα στον τεχνικό κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες να αναπτυχθούν ισότιμα, αξιοποιώντας όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι: «Κάνουμε πράξη την ψηφιακή επανάσταση».
Επιπλέον, επεσήμανε το γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί πλήρες μέλος του European Association of Guarantee Institutions. «Μόνο για το 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Ως μέλος του, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενώ θα διαθέτει πλέον και άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση
«Οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ατζέντα για το 2030, του ΟΗΕ, δεν αποτελούν απλά έναν οδικό χάρτη χάραξης πολιτικής. Αντίστοιχα, η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αν και ήρθε με καθυστέρηση, αποτελεί επίσης μία θαρραλέα απόφαση για επείγουσα δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι δύο αυτές παγκόσμιες συμφωνίες, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή ατζέντα για την ενέργεια και το κλίμα, δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο, Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο, καλούμαστε να κινηθούμε, άμεσα.
Καθώς, συνθέτουν έναν οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Ένα πλαίσιο που και για τη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση, καθώς φαινόμενα όπως οι τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα, τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.