Παράταση για την Καταβολή Ασφαλιστικών Εισφορών από τον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από τη σημερινή (Πέμπτη 29/6/2017) συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, έγινε δεκτό αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο είχε αποστείλει με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σχετικά με την παράταση των προθεσμιών καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των Διπλωματούχων Μηχανικών που αφορούν το Β΄ εξάμηνο 2016, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων.

Αναμένεται αργότερα σήμερα ή αύριο η σχετική επίσημη ανακοίνωση, μέσω δελτίου τύπου του ΕΦΚΑ. Είχε προηγηθεί χθες σχετική απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ, μετά από εισήγηση του προέδρου της Κωνσταντίνου Μακέδου.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε ότι θα περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, παρατείνεται η δυνατότητα καταβολής εισφορών Β εξαμήνου 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και του έτους 2016 (για τους ασφαλισμένους του τ.ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) έως 30-11-2017.

Σημειώνεται ότι η σχετική προηγούμενη απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ στις 30-3-2017 έδινε προθεσμία καταβολής των εισφορών για όλους τους τομείς π. ΕΤΑΑ παρατάθηκε έως 30-6-2017.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ, σε συνέχεια των αιτημάτων των εκπροσώπων όλων των φορέων των ασφαλισμένων του πρώην Ε.Τ.Α.Α. και με δεδομένη τη δυσκολότατη οικονομική συγκυρία και τις αυξημένες ασφαλιστικές και  φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος διαστήματος και προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους ασφαλισμένους να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομαλότερους όρους, εισηγήθηκαν:

Α) Την παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016 για όλους τους ασφαλισμένους του πρώην Ε.Τ.Α.Α., άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων.

Β) Την παράταση της πληρωμής του αναλογούντος Α’ εξαμήνου του 2012 των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών των ετών 2011 – 2014 του νόμου 3986/2011 για τους ασφαλισμένους των Τομέων Μηχανικών και Υγειονομικών του πρώην Ε.Τ.Α.Α., άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων.

Η παράταση των παραπάνω πληρωμών ζητήθηκε επιπροσθέτως προκειμένου να δοθεί η χρονική δυνατότητα νομοθέτησης των πρόσφατων εξαγγελιών του εποπτεύοντος Υπουργείου για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τις ακριβείς λεπτομέρειες της απόφασης.