Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, στο 7ο OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου: Αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής ο κλάδος υποδομών και κατασκευών
Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, με θέμα «100 Χρόνια Οικονομικός Ταχυδρόμος – Από το 1926 στη Νέα Ψηφιακή Εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Παλαιό Καπνεργοστάσιο. Στη συζήτηση, που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Κλώσσας, Γιάννης Αγουρίδης και Αθανασία Ακρίβου, ο κ. Μακέδος ανέδειξε τον κατασκευαστικό κλάδο ως κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτή τη δυναμική.
Ιστορικά μεγέθη ανάπτυξης
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και όπως αποτυπώνει η μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΤΜΕΔΕ, η αξία παραγωγής του κλάδου σχεδόν διπλασιάστηκε σε επτά χρόνια, από 7 δισ. ευρώ το 2018 σε σχεδόν 15 δισ. ευρώ το 2025, ενώ το ανεκτέλεστο των έργων ανήλθε στα 15,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι επενδύσεις στις κατασκευές εκτινάχθηκαν στο 9% του ΑΕΠ το 2025, έναντι 3-4% τα προηγούμενα χρόνια, μια αύξηση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Μακέδος, αποδεικνύει ότι οι υποδομές δεν είναι απλά τεχνικά έργα, αλλά καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, και εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Ταμείο Ανάκαμψης: επιταχυντής, όχι αυτοσκοπός
Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λειτούργησε ως «χρηματοδοτικός επιταχυντής», αποδεικνύοντας την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφά μεγάλα κεφάλαια και να τα κατευθύνει σε ουσιαστικά έργα. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε με έμφαση, η λήξη του RRF δεν πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της δυναμικής, αλλά την ομαλή μετάβαση σε μια νέα γενιά ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων: τα τρία νέα Ευρωπαϊκά Ταμεία (Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού, Ταμείο Απανθρακοποίησης), το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, το νέο ΠΔΕ ύψους 16,72 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα κονδύλια για τα έργα-γέφυρες. «Σήμερα πρέπει να περάσουμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο, στη λογική του συνδυασμού των υποδομών με την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια των πολιτών και τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τέσσερις κρίσιμοι κίνδυνοι
Με σαφήνεια, ο κ. Μακέδος προειδοποίησε για τέσσερις βασικούς κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει ο τεχνικός κόσμος:
- Έλλειψη καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού
- Χρηματοδοτική ανισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών τεχνικών επιχειρήσεων
- Πιθανή απώλεια της επενδυτικής δυναμικής μετά το τέλος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων
- Κίνδυνος υποτίμησης της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλεται το περιβάλλον σε τεχνολογία, καινοτομία, κανονιστικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία
Τους κινδύνους αυτούς επιτείνουν ενδεχόμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και γεωπολιτικών/ενεργειακών κρίσεων.
Το μήνυμα του ΤΜΕΔΕ
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ ήταν κατηγορηματικός: το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου πρέπει να είναι έτοιμο να αφομοιώσει τη νέα γνώση, και «ό,τι έχει μείνει και είναι παραγωγικό, πρέπει να συνεχιστεί». Η έγκαιρη προετοιμασία, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και η ένταξη της καινοτομίας σε όλες τις βαθμίδες της οικονομίας αποτελούν, κατά τον κ. Μακέδο, προϋπόθεση για να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παραγωγικό και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.




















