Αδυναμία Καταβολής Εισφορών για Έναν στους Δύο Μηχανικούς

Τόνισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Kωνσταντίνος Μακέδος σε εκδήλωση στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον ασφαλιστικό τομέα του κλάδου των πολιτικών μηχανικών, μετά και την εφαρμογή του Ν.4387/2016 για το ασφαλιστικό, ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, με ομιλητή τον πρόεδρο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων κ. Κωνσταντίνο Μακέδο.

Όπως τόνισε ο κ. Μακέδος η αποδόμηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η κρίση που έχει χτυπήσει όλο τον τεχνικό κόσμο είναι πάρα πολύ έντονη, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μνημονιακό χρόνο. Σήμερα ο τεχνικός κόσμος αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν στο 9%. «Επομένως οποιαδήποτε νέες αυξημένες εισφορές θα επιδεινώσουν την υπάρχουσα κατάσταση και θα πρέπει το υπουργείο να δει αυτά τα ζητήματα, για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα», ανέφερε ο κ. Μακέδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πυλώνας των μηχανικών είναι απαραίτητος για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές θα δημιουργήσει περαιτέρω πλήγμα και δεν θα μπορέσει η πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει, ώστε να προχωρήσουμε με όρους βιωσιμότητας σε μία να αναπτυξιακή πορεία, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αναφορικά με τη δυνατότητα πληρωμής των τρεχουσών εισφορών, αλλά και παλαιότερων οφειλών προς το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ο κ. Μακέδος τόνισε πως από το σύνολο 67.000 ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών μόνο το 50% καταβάλει εισφορές, με βάση τα δεδομένα των ασφαλιστικών εισφορών του τ. ΤΣΜΕΔΕ για το 2016. «Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε δεδομένα για την εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του 2017 στον νέο φορέα ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε πρόσθετα συμπεράσματα για τα ποιοτικά και αναλογιστικά χαρακτηριστικά των μελών μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχει κινητικότητα και εγρήγορση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας για οφειλές έως 20.000 ευρώ, λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που ανέρχονται πλέον (για όλα τα ταμεία) στα 32 δις ευρώ και μια προσπάθεια για επανένταξη και πιθανότητα θεσμοθέτησης  νέων διακανονισμών, έως 100 δόσεις.

Οι τρέχουσες εισφορές για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ εισόδημα, είναι αντίστοιχες με τις παλιές, οι ανελαστικές – υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές για μηδενικά εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ για εισοδήματα από 30.000 και πάνω είναι δυσανάλογα αυξημένες, υπερβολικά υψηλές και μη ανταποδοτικές.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, επεσήμανε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των  περιουσιακών στοιχείων από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ούτως ώστε το ταμείο να προχωρήσει απρόσκοπτα στην επόμενη μέρα, προασπίζοντας τον αναπτυξιακό του ρόλο. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός και είναι στο στάδιο υλοποίησης οι πρώτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους μηχανικούς.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής κ. Χρήστος Μπουκώρος με την ιδιότητα και του αναπληρωτή τομεάρχη Ν.Δ. για θέματα Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ υπομονετικά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους μηχανικούς, ακόμη και μετά τη λήξη της εκδήλωσης.

25 Μαΐου 2017