Ο Ν. Παπαθανάσης υπέγραψε την απόφαση για την ανανέωση του προγράμματος «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ»

Υπεγράφη την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, η τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB που αφορά στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ».

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΜΕΔΕ εδώ και μερικούς μήνες δημιούργησε το χρηματοδοτικό εργαλείο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», το οποίο ήδη έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων.

Με την υπογραφή αυτή επικυρώνεται η απόφαση για την ανανέωση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς διευρύνεται η περίμετρος χρηματοδότησης για εταιρείες του κλάδου. Το ανώτατο ποσό δανείου από 200.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 400.000 ευρώ με την υποβολή ενός απλοποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς αναφορά στο κύκλο εργασιών του 2019, όπως ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, το ανώτατο ύψος εξασφαλίσεων μειώνεται από 40% σε 20% του δανείου, ενώ η επενδυτική περίοδος παρατείνεται για έναν χρόνο, δηλαδή έως 31/12/2024.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB θα υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες με τις συνεργαζόμενες τράπεζες ώστε να συνεχιστεί η διάθεση του προγράμματος με τους νέους, ευνοϊκούς όρους.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, ανέφερε: «Η επέκταση του προγράμματος «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» μέχρι το τέλος του 2024, αλλά και η αύξηση του ποσοστού δανειοδότησης από τις 200.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη του τεχνικού κόσμου. Το πρόγραμμα παρέχεται με τους ίδιους ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους, με εγγύηση για το 80% του δανείου, δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση και διάρκεια από 1 έως 5 έτη. Σημαντικό είναι επίσης ότι με πρωτοβουλία του ΤΜΕΔΕ, που αποδέχθηκαν οι συνεργαζόμενες τράπεζες, το ύψος των ιδιωτικών εγγυήσεων για τους δανειολήπτες μειώθηκε στο μισό, δηλαδή από 40% στο 20%.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, κ. Γιώργο Ζαββό, για την άψογη συνεργασία που είχαμε ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να αγκαλιαστεί από όλους. Παρέχουμε στον τεχνικό κόσμο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Βασικός μας στόχος είναι να βρίσκεται ο τεχνικός κόσμος σε ρόλο πρωταγωνιστή στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας».

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ