Η 22η Συνδιάσκεψη προεδρείων συνδέσμων ΠΕΣΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ),  πραγματοποιήθηκε η 22η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της  Πανελλήνιας  Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με τίτλο «Εν αναμονή της Κανονικότητας».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου,   οποία επισήμανε την στάση αναμονής που τηρεί ο  κλάδος περιμένοντας τα πρώτα σημεία γραφής της νέας πολιτικής ηγεσίας και τόνισε την ανάγκη επιστροφής στην «Κανονικότητα», την επανατοποθέτηση δηλαδή του χώρου των Δημοσίων Έργων σε τροχιά ανάπτυξης  μέσα από ένα σοβαρό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα των Υποδομών για όλη τη Χώρα.

«Το ΤΜΕΔΕ, ως μέλος του AECM, του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, διερευνά και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τις περαιτέρω δυνατότητες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τα μέλη του, στο πλαίσιο του InvestEU της προγραμματικής περιόδου 2021-2027», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκατάστασης της ρευστότητας και ομαλοποίησης της χρηματοδότησης.

Όπως έκανε γνωστό,

«Για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, συνολικά πρόκειται να διατεθούν περί τα 38 δισεκ. ευρώ, με στόχο τη μόχλευση επενδυτικών κονδυλίων της τάξης των 650 δισεκ. ευρώ, μέχρι το τέλος της περιόδου, μέσω του προγράμματος InvestEU, που θα ομαδοποιήσει όλα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα παρέχοντάς τους ταυτόχρονα ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων».

Όσον αφορά τη νέα ύλη έργων, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, «η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η κλιματική αλλαγή, η ορθή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και εμφατικά αναδεικνύονται και υποστηρίζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μας δείχνουν τον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα παραπάνω αποτελούν τη “μεγάλη εικόνα” για τον Τεχνικό Κόσμο. Στη “μικρή εικόνα”, καλούμαστε πρωτίστως να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να καταθέσουμε από κοινού προτάσεις προς την πολιτεία, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΤΕΕ, και να απαιτήσουμε την αυστηρή τήρηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Μόνο έτσι ο Κλάδος θα μπορέσει να ανακάμψει και να τεθεί και πάλι επικεφαλής στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε.

Ειδικότερα ο κ. Μακέδος αναφέρθηκε στο «τραγικό», όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο των συμβάσεων πολύ κάτω του πραγματικού κόστους, πρότεινε επίσης, μεταξύ άλλων, την άμεση προώθηση του εθνικού συστήματος τεχνικών προδιαγραφών, αναλύσεις τιμών, τιμολογίων, αναθεωρήσεις και παρατηρητήριο τιμών, καθώς και την άμεση ανάγκη βελτίωσης και έμμισθης συγκρότησης επιτροπών διαγωνισμού για την αποτελεσματική επιτάχυνσή των διαγωνισμών μέσω ΕΣΗΔΗΣ.

Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Υ.ΠΟ.ΜΕ) κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ο οποίος  μετέφερε τις ευχές του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης και επισήμανε την εύστοχη αναφορά στον τίτλο της εκδήλωσης της «κανονικότητας» μιας και αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι το Υπουργείο  εργάζεται συστηματικά και χωρίς μεγάλα λόγια, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, τα οποία  δεν  λύνονται μέσα σε μια μέρα, ούτε δυστυχώς μέσα σε λίγους μήνες και τέλος τόνισε ότι τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου στο Υπουργείο τους βλέπουν πρωτίστως ως συνεργάτες

Χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Βαρεμένος,  Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ) κ. Γεώργιος Καταπόδης και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π) κ. Νίος Σαββίδης.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης έκλεισε η Πρόεδρος κ. Μαρία Τσιομπάνου λέγοντας ότι  είναι κοινή διαπίστωση όλων  ότι απαιτείται ένα σοβαρός σχεδιασμός επενδύσεων σε υποδομές σε όλη την Περιφέρεια για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στον Κλάδο που θα δημιουργήσει  χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπεραξία  στη Χώρα και θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των δεικτών ανάπτυξής της.  Οι προκλήσεις και οι τάσεις που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τις Υποδομές και γενικότερα για τις Κατασκευές ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με υλοποίηση έργων χωρίς συγκεκριμένο στόχο.