Το ΤΜΕΔΕ στο 75ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος συμμετείχε στο 75ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσιών Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 και 18 Μαΐου στην Κατερίνη.

Ο κ. Μακέδος μεταξύ άλλων δήλωσε:

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του Κλάδου μας. Η εξωστρέφεια και η αποτελεσματικότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του Κλάδου. Στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο της συνάντησης του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, στον οποίο το ΤΜΕΔΕ είναι μέλος, είχα τη χαρά και την τιμή, να μοιράζομαι την τεχνογνωσία του Ταμείου στον τομέα της ψηφιοποίησης με όλους τους Ευρωπαϊκούς Φορείς Εγγυοδοσίας. Έναν τομέα στον οποίο πρωτοπορούμε πανευρωπαϊκά.

Όπως έκανε γνωστό, εντός του 2019 ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ ισχυροποιείται με τη μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του από την Πολιτεία, ενώ ύστερα και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκρίθηκε η ειδική συμμετοχή του Φορέα μας στην AΤTICA BANK και αποτελεί πλέον θεσμικό επενδυτή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο:

Οι ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές είναι αυτή τη στιγμή ο “Νούμερο 1” κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οφείλουμε να καταλήξουμε ως τεχνικός κόσμος σε κοινές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα τις καταθέσουμε στην πολιτεία από κοινού, προκειμένου να θεσμοθετηθούν, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας γενιάς έργων, με βάση τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, απαντώντας σε ερωτήσεις, τεκμηρίωσε τις θέσεις της Διοίκησης του Ταμείου ως προς την αναγκαιότητα της αύξησης της ελάχιστης προμήθειας, αλλά και όσον αφορά τις επιστροφές των πρόσφατων εγγυήσεων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ΕΦΚΑ.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου με τίτλο «Δημόσιες Συμβάσεις: αδιαφάνεια – εκπτώσεις – μαρασμός», ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, κ. Γιώργος Γάγαλης  υπογράμμισε ότι :

Η ύφεση στον τομέα των κατασκευών, από το 2007 και μετά έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επικρατούν συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού παρούσης της κυβέρνησης που εδώ και καιρό έχει πάρει τη θέση του αδιάφορου θεατή. Καμία συντεταγμένη προσπάθεια για υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, για ένα κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Για τις τεράστιες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς το Συνέδριο ανέδειξε εκ νέου την πάγια πρόταση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. που είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός του πραγματικού κόστους υλοποίησης μίας δημόσιας σύμβασης και η δημιουργία ενός συγκεκριμένου και επίσης αντικειμενικού πλαισίου της αιτιολόγησης της Α.Χ.Π. ενός οικονομικού φορέα.

Το Συνέδριο εξήρε τον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών και παρουσίασε τις δύο Αρχές, Ε.Α.Α.Δ.Η.ΣΥ. και Α.Ε.Π.Π., που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή του Δημόσιου Έργου και διαπίστωσε την ανάγκη επέκτασης της δράσης τους και στο στάδιο της εκτέλεσης μίας Δημόσιας Σύμβασης.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μπουκώρος Χρήστος – Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών – Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ, ο κ. Νίκος Ζιώκας, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. & μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η κ. Μαυρίδου Σοφία – Αντιπ/ρχης Πιερίας και ο κ. Λουρίκας Δημήτριος – Μέλος ΕΑΑΔΗΣΥ.

Τις εργασίες του 75ου Τακτικού  Συνεδρίου χαιρέτησε ο κ. Κοτσώνης Αντώνης – Γενικός Δ/ντής Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, ο οποίος συμφώνησε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και ενημέρωσε τους Συνέδρους ότι το Υπουργείο αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος των Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών έχει αναθέσει στο Ε.Μ.Π. την μελέτη πρότασης αντιμετώπισης των υψηλών εκπτώσεων.

Τέλος, η κ. Τόνια Μοροπούλου, Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ,  κατά τον χαιρετισμό της εστίασε στην ανάγκη αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου εντός του οποίου ασκείται ο ρόλος του ΤΕΕ ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας, ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει την λειτουργία οργάνων διαιτησίας για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του ΤΕΕ.