Επίσκεψη του Προέδρου του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνου Μακέδου στην Κρήτη

Η ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας για τους μηχανικούς καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης», τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνου Μακέδου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρο Σοφιανό.

Η ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η ουσιαστική στήριξη του τεχνικού κόσμου, ενόψει της υλοποίησης σημαντικών έργων στη Δυτική Κρήτη, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνου Μακέδου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρο Σοφιανό, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Ταμείου στις περιφερειακές υπηρεσίες του Φορέα, σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος δήλωσε:

«Τα νέα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Κρήτη, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο ΒΟΑΚ, και η ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά το νησί, τόσο σε αναπτυξιακό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Παράλληλα, μικρότερα σε κλίμακα, αλλά εξίσου σημαντικά μικρότερα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να προγραμματιστούν, καθιστώντας την Κρήτη έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο.

Ειδικότερα, η Δυτική Κρήτη αποκτά, χρόνο με τον χρόνο, μία πολύ ισχυρή δυναμική, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πολιτικών εκπροσώπων της, του τεχνικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος, σε ένα υφεσιακό περιβάλλον, δεσμευτήκαμε με τον πρόεδρο της Διοικούσας του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρο Σοφιανό να εντείνουμε τη συνεργασία μας, προκειμένου τόσο το ΤΕΕ, όσο και το ΤΜΕΔΕ να διευκολύνουν και να σταθούν αρωγοί στο πλευρό των μηχανικών και των εργοληπτών, που πρόκειται να φέρουν εις πέρας, τα μικρά και μεγάλα έργα που θα αναγεννήσουν το νησί.
Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Δικό μας χρέος μας είναι η τόνωση και η ενίσχυσή της με κάθε μέσο».

Ο πρόεδρος ης Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρος Σοφιανός δήλωσε επίσης.

«Στην περιοχή της Κρήτης και για τον τομέα των μηχανικών, η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που  ταλανίζει την χώρα μας εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Είναι σίγουρο όμως ότι αυτή η εικόνα δεν μπορεί να διατηρηθεί και ακόμη περισσότερο να βελτιωθεί εάν και το κεντρικό κράτος δεν υποστηρίξει με ουσιαστικές παρεμβάσεις την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Η προαναφερόμενη αρωγή έχει να κάνει με δυο κυρίως επίπεδα.
Το πρώτο αφορά την υλοποίηση των έργων υποδομής (ΒΟΑΚ, ηλεκτρική διασύνδεση, διαχείριση υδάτινου δυναμικού κλπ) που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά και θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του νησιού.

Το δεύτερο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κυρίως της νεανικής, με ουσιαστικές και σταθερές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που θα ωθήσουν τους συναδέλφους να ασχοληθούν ενεργά και να σχεδιάσουν νέες αναπτυξιακές και καινοτόμες δράσεις.