Oμιλία του Προέδρου του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., Κωνσταντίνου Μακέδου, στον 1ο Ετήσιο Απολογισμό του Ταμείου: «Ίδρυση – Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Προοπτικές»

Κυρίες και Κύριοι,

εκ μέρους της διοίκησης του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική σας παρουσία και να σας ευχηθώ, μέσα από την καρδιά μου, κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία.

Κυρίως και πάνω από όλα, εύχομαι υγεία σε όλους.

Πάντοτε οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη νέα χρονιά, ταυτίζονται με την ορμή που εμπεριέχει κάθε ξεκίνημα, αλλά και την προσδοκία πως η γνώση και η εμπειρία του χθες θα αξιοποιηθεί για να υπερβούμε τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουμε με θετικότερα αποτελέσματα τις προσπάθειές μας.

Αυτός ο ισχυρός συμβολισμός της  Ελπίδας, πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και αποδοτικότερα για την πατρίδα μας, αλλά και για τον κλάδο των μηχανικών, θέλουμε να είναι το μήνυμά μας για τη νέα χρονιά.

Όχι γιατί έτσι είθισται σε τέτοιες περιστάσεις. Όχι απλώς από καλή διάθεση ή γιατί οι ευχές δεν κοστίζουν. Και όχι, βεβαίως, γιατί έχουν εκλείψει τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι αναποδιές. Κάθε άλλο. Δεν παραγνωρίζουμε πως η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον πρώτο ετήσιο απολογισμό του νέου μας εγγυοδοτικού και πιστοδοτικού Ταμείου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. δημιουργήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο κατά την οποία άλλαξε δραματικά όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα και για τους μηχανικούς, με τη δημιουργία του Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Στη δίνη της πιο σκληρής κρίσης το ΤΣΜΕΔΕ, σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και παρά τις απόλυτα δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις μας, απορροφήθηκε από τον ενιαίο φορέα. Ένα ταμείο με μακρά πορεία και συνεισφορά στο ασφαλιστικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, υγιές και χωρίς ούτε ένα € κρατική χρηματοδότηση.

Τελικά μετά από αγώνες 6 μηνών και 4 άρθρα του ασφαλιστικού νόμου 4387 αυτό που πετύχαμε, ήταν η γέννηση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Που, αν και απόλυτα ορθολογική, δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη επιλογή και αποτέλεσε κρίσιμη εξέλιξη για τη διασφάλιση των συμφερόντων και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών μελετητών και των εργοληπτών Δημοσίων έργων.

Ήταν το πρώτο και το πιο κρίσιμο στοίχημα, που ο κλάδος μας κέρδισε.

Για τον αντικειμενικό παρατηρητή οφείλω να επισημάνω τη σημαντική συμβολή στη θεσμοθέτηση, αλλά και λειτουργία του Φορέα μας του αρμόδιου υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, καθώς και του υπουργού και συναδέλφου μας Χρήστου Σπίρτζη.

Η ίδρυση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., επιτρέψτε μου να πω, ωφέλησε όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά πρωτίστως την ελληνική οικονομία.

Γιατί όλοι αναγνωρίζουν πως ο κλάδος μας αποτελεί κρίσιμο συντελεστή, αλλά και πολλαπλασιαστή της πραγματικής οικονομίας, που βλήθηκε και βάλλεται με σφοδρή ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Δεν περιοριστήκαμε όμως, ούτε και αρκεστήκαμε στην ίδρυση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Συνειδητοποιήσαμε εξαρχής την αίσθηση του επείγοντος, που έχει για τον κλάδο μας η επιτυχία του εγχειρήματος.

Όχι μόνο γιατί πολλοί καιροφυλακτούσαν και εύχονταν την αποτυχία, με σκοπό να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία των μελών μας.

Όχι μόνο γιατί σε συνθήκες απουσίας ρευστότητας ο κλάδος θα κατέρρεε δίχως τον εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό μας ρόλο.

Όσο κυρίως γιατί πιστεύουμε βαθιά στις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου αλλά και στις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα ταμείο, όπως το ΤΜΕΔΕ, στην ενεργητική υποστήριξη του έργου των μελών μας.

Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό.

Η διοίκηση με μια  σειρά πρωτοβουλιών, επαφών, συναντήσεων και επιστολών ανέδειξε προς τους αρμόδιους υπουργούς και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της μεταφοράς της περιουσίας, που αναλογεί στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη.

Επιπλέον έχουμε προετοιμαστεί, ώστε με κατάλληλες κινήσεις, που τυχόν θα απαιτηθούν, να διασφαλίσουμε την αξία των στρατηγικών, αλλά και διαχρονικών μας επενδύσεων.

Αναμένουμε πλέον από την Πολιτεία, καθώς ανταποκριθήκαμε σε όλες στις προ-απαιτούμενες ενέργειες, να  ολοκληρώσει και να εφαρμόσει την απόφασή της.

Κυρίες και Κύριοι,

Επανέρχομαι στο σημείο εκκίνησης για να ορίσουμε από πού ξεκινήσαμε, πού έχουμε πάει και κυρίως πού θέλουμε να πάμε.

Η χάραξη, η θεμελίωση και η οικοδόμηση είναι άλλωστε η μεθοδολογία  της επιστήμης μας.

Την χρονιά που πέρασε βάλαμε τον πήχη ψηλά.

Ο πρώτος στόχος που υλοποιήθηκε, ήταν η ίδρυση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας του Ταμείου από την κιόλας πρώτη  μέρα για το σύνολο των 31.000 και πλέον πιστούχων μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, που συνδυαστικά συμμετέχουν σε πλέον των 6.000 Τεχνικών Εταιρειών.

Και, για να έχουμε την αίσθηση του εγχειρήματος, μιλούμε για την επιτυχή διαχείριση και έγκριση 50.154 νέων εγγυητικών επιστολών το 2017.

Σκεφτείτε σε αυτές τις συνθήκες της πιστωτικής ασφυξίας, τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Αυτός ο στόχος έγινε πραγματικότητα – και πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο – χάρις στην αποφασιστικότητα και την παραγωγική συνεργασία της Διοίκησης, των εργαζόμενων και φυσικά του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο τρίτος στόχος ήταν η άμεση μετάβαση του ταμείου  στην ψηφιακή εποχή.

Μόλις έξι μήνες από τη σύστασή του, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε αναβάθμισε καθοριστικά τις υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου λειτούργησε η καινοτόμος υπηρεσία της ψηφιακής έκδοσης εγγυητικών επιστολών συμμετοχής και  τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου, προχωρήσαμε στον μετασχηματισμό  του φορέα μας σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, με τις νέες υπηρεσίες  e-Πρωτόκολλο, e- Εγγυητικές και e – Εγκυρότητα.

Με αυτό τον τρόπο αφενός δεν υφίσταται πλέον ανάγκη φυσικής παρουσίας του Μηχανικού σε κατάστημα Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. και, αφετέρου, η έκδοσή της πραγματοποιείται σε προσωποποιημένο περιβάλλον, με απλοποιημένες διαδικασίες, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου.

Η υπηρεσία είναι αδιαλείπτως διαθέσιμη στους χρήστες, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Με την ψηφιακή διεκπεραίωση των αιτημάτων θωρακίζεται επιπρόσθετα η ασφάλεια και η διαφάνεια της διαδικασίας, αλλά και εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του Ταμείου.

Μέσα σε ένα χρόνο ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. δεν αποτελεί μια υπόσχεση, αλλά περιγράφει τη νέα πραγματικότητα.

Και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Πίσω, όμως, από την επίτευξη των κεντρικών επιδιώξεων που σας ανέφερα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και στιβαρό πλαίσιο δράσεων, που με μεθοδικότητα  έπρεπε να υλοποιηθεί.

Επιγραμματικά, αν και είναι απολύτως ουσιαστικά,  καταγράφω το πλέγμα των ενεργειών που έτρεξαν,  από την ψήφιση του νόμου 4387, στις 12 Μαΐου του 2016:

  • Απογραφή των περιουσιακών στοιχείων  και  έγκριση του καταστατικού λειτουργίας
  • Διαμόρφωση και έγκριση ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και λειτουργικού οργανογράμματος, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.
  • Δημιουργία Επενδυτικής Επιτροπής και Επιτροπών Διακινδύνευσης και Εσωτερικού Ελέγχου
  • Σύσταση Κανονισμών Εσωτερικής Λειτουργίας και Οικονομικής και Λογιστικής Οργάνωσης
  • Κατάρτιση και υλοποίηση με υπευθυνότητα και ρεαλισμό του προϋπολογισμού του 2017, με τήρηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων
  • Διασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας μέσα από τα 39 υποκαταστήματα που υπάγονται πλέον στον Ε.Φ.Κ.Α.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή Σύστηματος Διαχείρισης Ποιότητας & Περιβάλλοντος  σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001

Ήδη αύριο πιστοποιούμαστε από την TUV.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα ο εφησυχασμός και οι χαμηλές ταχύτητες είναι επικίνδυνες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με ευκαιρίες, αλλά και απειλές.

Γι΄ αυτό και έχουμε επεξεργαστεί ένα φιλόδοξο και εφαρμόσιμο σχέδιο για να αντεπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις.

Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, ανταποκρινόμενο με επάρκεια τόσο στους εγγυοδοτικούς και πιστοδοτικούς στόχους του, όσο και στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, που θα του επιτρέψουν να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα τους ιδρυτικούς του σκοπούς.

Εργαλεία μεγάλης σημασίας  για τη μετεξέλιξη του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. σε πρότυπο φορέα ολοκληρωμένων υπηρεσιών είναι αναμφισβήτητα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο προχωρά στους επόμενους τρεις μήνες στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών πληροφορικής, όπως:

  • Σύστημα Επιχειρησιακών Πόρων
  • Μητρώο Πιστούχων
  • Μητρώο και διαχείριση Εγγυητικών Επιστολών
  • Παρακολούθηση Προμηθειών
  • Διαχείριση Αξιόγραφων
  • Διαχείριση Παγίων
  • Γενική Λογιστική
  • Προϋπολογισμός
  • Διαχείριση Περιουσίας
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές για το σύνολο των συναλλαγών του Ταμείου
  • Διαδικτυακή Πύλη για Παροχή Υπηρεσιών στους Συναλλασσόμενους.

Στόχος, η μεγιστοποίηση του βαθμού ολοκλήρωσης των διαδικασιών και των προτύπων λειτουργίας του Ταμείου με τις παραπάνω ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ώστε να απελευθερωθεί το Ταμείο από γραφειοκρατικές διαδικασίες, λάθη, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία πιστούχων.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος που παρέχονται οι υπηρεσίες του μηχανικού γνωρίζουν απροσδόκητους μετασχηματισμούς τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς.

Το 2018 στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχουμε ως  στόχο, αφενός, να αφομοιώσουμε τις δομές της αγοράς των υπηρεσιών για μηχανικούς και, αφετέρου, να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αναγνωρίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και τις νέες τάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκινήσαμε την υλοποίηση έργων, τα οποία θα μας δώσουν άμεσα τη δυνατότητα να εντοπίζουμε και να συνθέτουμε τις νέες περιοχές συγκέντρωσης επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών μηχανικού, καθώς και τα αντικείμενα με την ευρύτερη διάδοση και τις πιθανότητες βιωσιμότητας των νεο-εισερχόμενων επιχειρήσεων.

Επιθυμούμε και εργαζόμαστε έτσι, ώστε το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. να καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του.

Για το 2018 οι επιχειρησιακοί μας στόχοι καταγράφονται στις ακόλουθες δράσεις, που σχεδιάσαμε να εφαρμόσουμε.

Συγκεκριμένα:

  • την ολοκλήρωση όλων των ψηφιοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επίπεδο mobile εφαρμογών
  • τον εκσυγχρονισμό, αλλά και εξορθολογισμό του Κανονισμού Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας
  • την εξωστρέφεια και τη διεθνή αξιολόγηση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., μέσω της συμμετοχής του στον ευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας AECM
  • την αναβάθμιση και περαιτέρω στελέχωση της Επιτροπής Διακινδύνευσης (risk Analysis) και των Επιτροπών Επενδύσεων και Εσωτερικού Ελέγχου
  • την ψηφιοποίηση του Αρχείου των παλαιών έγγραφων εγγυητικών και την υπαγωγή τους στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα
  • τη διερεύνηση της αντασφάλισης των εγγυήσεων
  • την ανάπτυξη Κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών των πιστούχων μας στους τομείς υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένα στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού
  • τη διερεύνηση δράσεων – έργων Ε.Σ.Π.Α. για περαιτέρω προώθηση της πιστοδοσίας και τη συγκέντρωση αναπτυξιακών κεφαλαίων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως από την 26η Ιανουαρίου, οι εγγυητικές του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. γίνονται δεκτές στα προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 για τη λήψη προκαταβολής για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά και φέτος θα τους πετύχουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Ταυτόχρονα αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε περαιτέρω τις μεγάλες δυνατότητες που αντλούμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη μήτρα γέννησής μας.

Με δράσεις όπως:

  • τη φιλοξενία, στο κτίριό μας, της μεγαλύτερης τεχνικής βιβλιοθήκης της χώρας, της βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ε.
  • την προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, με το εμβληματικό μας κτίριο
  • τη διάθεση των χώρων εκδηλώσεων του – βραβευμένου -αρχιτεκτονήματος  στον τεχνικό κόσμο για εκδηλώσεις και πολιτιστικές χρήσεις.
  • την Ίδρυση και λειτουργία επιστημονικού ινστιτούτου από κοινού με το Τ.Ε.Ε.

Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω πως τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, χωρίς την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Εκ μέρους της Διοίκησης τους ευχαριστώ θερμά.

Και βέβαια θέλω να κάνω ονομαστική αναφορά στα 5 στελέχη του πρώην Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. / Ε.Τ.Α.Α. που επέλεξαν να είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτή τη δύσκολη, αλλά δημιουργική διαδρομή.

Ο σημερινός απολογισμός μάς δικαιώνει όλους και συνεχίζουμε:

Ηλία Νικολαΐδη

Χρήστο Μπαζίγο

Μαρία Βήχου

Δήμητρα Δάμη

Αθηνά Νικολακοπούλου

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα από πλευράς μου να τονίσω τη βαρύτητα που αποκτά για όλους εμάς ο σημερινός, 1ος  απολογισμός.

Ενώπιόν σας.

Γιατί καταγράφει με αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο όσα – διοίκηση και εργαζόμενοι – έχουμε πράξει. Η λογοδοσία δεν συνιστά χάρη αλλά υποχρέωση διαφάνειας, ευθύνης και  μέσο αξιολόγησης του έργου μας από τα μέλη μας.

Περιγράφει ταυτόχρονα με την ίδια σαφήνεια και όσα δεσμευόμαστε και σχεδιάζουμε για την επόμενη χρονιά, έχοντας πλήρη συναίσθηση των υψηλών απαιτήσεων ενός κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας της κρίσης. Οφείλουμε, συνεπώς, έναντι όλων εκείνων να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και να στηρίξουμε έμπρακτα το έργο τους.

Και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αυτό μας το δίδαξε η κρίση: οι αναβολές κοστίζουν δυσβάσταχτα.

Αλλά και γιατί αυτή η νοοτροπία, που αναγνωρίζει το επείγον, ιεραρχεί τις ανάγκες και εργάζεται για το κοινό καλό, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπούμε οριστικά σε βιώσιμη πορεία προόδου.

Χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα, μιας Ελλάδας που δημιουργεί, αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στέκεται επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό, μιας Ελλάδας, δηλαδή, που πιστεύει στους ανθρώπους της, έχει εθνικό σχέδιο και δεσμεύεται για τις δράσεις και το χρόνο εφαρμογής τους και με αυτοπεποίθηση αγωνίζεται να ξεπερνάει το στόχο της.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική θέλουμε κι εμείς να αθροίσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να συμβάλουμε στην οικοδόμηση της Ελλάδας μετά την κρίση.

Ο κλάδος μας έχει αποδείξει ότι έχει και τη θέληση και τις δεξιότητες να το πετύχει.

Θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά

Καλή Χρονιά