Ενημερωτική Εσπερίδα Διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας όλων των φορέων, με κύριο και μοναδικό σκοπό, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό του ρόλο και στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων του τεχνικού κόσμου, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων & της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, σε ενημερωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Ρόδο και διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Στην ομιλία του ο κ. Μακέδος επεσήμανε με έμφαση πως αν το κομμάτι της εγγυοδοσίας μεταφερθεί στις τράπεζες, θα προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε όλο τον τεχνικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πυλώνας των μηχανικών είναι απαραίτητος για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές θα δημιουργήσει περαιτέρω πλήγμα και δεν θα μπορέσει η πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει, ώστε να προχωρήσουμε με όρους βιωσιμότητας σε μία να αναπτυξιακή πορεία».

Μιλώντας στους μηχανικούς των Δωδεκανήσων ο κ. Μακέδος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από το σύνολο 67.000 ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών μόνο το 50% καταβάλει εισφορές, με βάση τα δεδομένα των ασφαλιστικών εισφορών του τ. ΤΣΜΕΔΕ για το 2016. «Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε δεδομένα για την εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του 2017 στον νέο φορέα ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε πρόσθετα συμπεράσματα για τα ποιοτικά και αναλογιστικά χαρακτηριστικά των μελών μας», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, επεσήμανε ότι αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των  περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με την εγκεκριμένη Οικονομική μελέτη της εταιρείας Grant Thorton προκειμένου το ταμείο να προχωρήσει απρόσκοπτα στην επόμενη μέρα, προασπίζοντας τον αναπτυξιακό του ρόλο. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός και είναι στο στάδιο υλοποίησης οι πρώτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους μηχανικούς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιωάννης Στ. Γλυνός καλωσορίζοντας το πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί, τόσο με τις ασφαλιστικές όσο και τις φορολογικές εισφορές.

Στο τέλος της ενημερωτικής εσπερίδας, ο κ. Μακέδος απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους μηχανικούς.