Εκδήλωση για το Νέο Ασφαλιστικό στη Λάρισα

Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος ΤΣΜΕΔΕ Κων/νος Μακέδος ενημερώνοντας τα μέλη για το νέο ασφαλιστικό νόμο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος και στο ΤΜΕΔΕ δημιούργησε παρενέργειες η λειτουργία του ΕΦΚΑ, γεγονός που έχει φανεί κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του ενιαίου φορέα. Το ΤΜΕΔΕ λειτουργεί παράλληλα με τον ΕΦΚΑ και υπάρχει μια σειρά δομών που πρέπει να στήσει, ενώ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως η λειτουργία των συμβουλευτικών επιτροπών που δεν λειτουργούν, καθώς και οι επιμέρους επιτροπές που ορίζει ο νόμος. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και το τι θα γίνει με την περιουσία του ταμείου.

Ο πρόεδρος ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, μίλησε στους Λαρισαίους μηχανικούς με θέμα «Νέος Ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016 και η λειτουργία του νέου φορέα ΤΜΕΔΕ» και εν συνεχεία απάντησε με υπομονή σε πληθώρα ερωτήσεων που είχαν διατυπωθεί από τους ασφαλισμένους και οι οποίες αφορούσαν σε γενικότερα ή και προσωποποιημένα προβλήματα που διαπιστώνουν οι μηχανικοί.

Ο Κώστας Μακέδος, ήταν σαφέστατος:

«Για τον κλάδο μας, το 2017, επιπλέον, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα μετά από την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ.

Η εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ αλλά και ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις αλλά και αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις. Για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κερδίσουν το δικαίωμα της επιβίωσης.

Η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ, αν και δεν είναι υπεύθυνη για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, έχει ήδη πιέσει και επιταχύνει με τη θετική της συμβολή στην ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών.

Αλλά και να θέσω το ερώτημα, αλήθεια τι θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση, εάν δεν λειτουργούσε το ΤΜΕΔΕ. Οι καταστροφικές συνέπειες στον τεχνικό κόσμο και στην πραγματική οικονομία είναι προφανείς. Για να μην αναφέρω το παράδοξο αίτημα του συλλόγου εργαζομένων του ΕΦΚΑ να γίνουμε διεύθυνσή του. Ή μήπως δεν είναι και τόσο παράδοξο αλλά ενδεικτικό παλιών νοοτροπιών που θα έπρεπε όμως να έχουμε απορρίψει; Δεν θέλω να σταθώ άλλο στις δυσκολίες. Η καταγραφή τους είναι η αναγκαία συνθήκη για την υπέρβασή τους.

Θέλω να σταθώ στην αταλάντευτη θέση της διοίκησης και των εργαζομένων μας, να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε οι ευκαιρίες που γεννά η δημιουργία του ΤΜΕΔΕ για τους μηχανικούς και τις μικρές και μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες να πολλαπλασιαστούν».

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η μη λειτουργία κάποιων διοικητικών επιτροπών ταλαιπωρεί ασφαλισμένους καθώς δεν εξετάζονται διάφορα αιτήματά τους. Επίσης ότι παρατηρούνται ζητήματα στον υπολογισμό των εισφορών καθώς και στην παράλληλη ασφάλιση.