1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021»

Κωνσταντίνος Μακέδος: Στρατηγικός πυλώνας για Attica Bank και ΤΜΕΔΕ η Πράσινη Συμφωνία.
Με πράσινες χρηματοδοτήσεις, στηρίζουμε στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το πέρασμά τους σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Την ενίσχυση του πιστοδοτικού ρόλου του ΤΜΕΔΕ με στόχο την ουσιαστική στήριξη των μελών του στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια,  εστίασε στην ομιλία του στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου «GREEN DEAL GREECE 2021», τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ο Πρόεδρος, κύριος Κωσταντίνος Μακέδος.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το ΤΜΕΔΕ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη σημαντικότητα της συμβολής του ΤΜΕΔΕ στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ τεχνικών εταιρειών και ενέκρινε την πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια για τους δικαιούχους, το ύψος των οποίων αναμένεται να φτάσει τα €70 εκ. ευρώ. Η συνεργασία αυτή, θα υλοποιηθεί μέσω της ίδρυσης ενός νέου ταμείου με τη μορφή επενδυτικού φορέα (Fund), από κοινού με την ΕΑΤ. Το συγκεκριμένο εργαλείο διευρύνει σημαντικά τον πιστοδοτικό ρόλο του ΤΜΕΔΕ και προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, καθώς και στο σύνολο των τεχνικών εταιρειών της χώρας μας, δίνοντας τη δυνατότητα εγγυημένης χρηματοδότησης κατά 80%,

σημείωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου.  Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κύριος Μακέδος ανέφερε πως:

Tο ΤΜΕΔΕ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διεργασίες με σκοπό τη δυνατότητα παροχής νέων πιστοδοτικών γραμμών και ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργώντας ως Ενδιάμεσος Χρηματοοικονομικός Οργανισμός (ΕΧΟ).

Η άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση και όχι απλώς η απορρόφηση των  πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από  την εκτέλεση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και η έγκαιρη και αποτελεσματική του εφαρμογή αναμφίβολα αποτελεί μία πρωτόγνωρη πρόκληση τόσο για τον Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό τομέα.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα επιδιώκοντας και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές και πρωτίστως στους σεισμούς. Αυτό το πεδίο περιγράφει ταυτόχρονα και την υποχρέωση το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ να σχεδιαστεί με βάση τη νέα πραγματικότητα, τις νέες δυνατότητες και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Η επείγουσα ανάγκη αλλαγής του υποδείγματος, της νοοτροπίας και των προτεραιοτήτων αλλά και της άμεσης προσαρμογής και εκπαίδευσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι προφανής,

υπογράμμισε ο κύριος Μακέδος.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μακέδος τόνισε την πλήρη ευθυγράμμιση της Attica Bank με τις προτεραιότητες των Στόχων του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία πλέον πρωτοστατεί στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, έχοντας ήδη χορηγήσει πλέον των 330 εκατομμύριων ευρώ για έργα ΑΠΕ, με στόχο η χρηματοδότησή τους να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο έως το 2024. Επιπλέον, η Attica Bank προωθεί τη χρηματοδότηση νέων κατασκευών, με βάση τις απαιτήσεις για μηδενική κατανάλωση ενέργειας (Zero Energy Buildings). Ενώ την ίδια στιγμή είναι έτοιμη να υποστηρίξει έργα για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, καθώς και για την υλοποίηση έργων ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Ως ιδιαίτερα δυναμική χαρακτήρισε την παρουσία της Τράπεζας και στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αποδοτικότητας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης για βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και για τη χρηματοδότηση “πράσινων” επιχειρήσεων και οργανισμών.

Σχολιάζοντας τη φάση του προηγούμενου Προγράμματος ”Εξοικονομώ Αυτονομώ 2020” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ σημείωσε πως:

Η Attica Bank, συμμετείχε ενεργά υποστηρίζοντας έμπρακτα, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες κατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, αλλά και τους μηχανικούς-συντονιστές έργου (Ιδιώτες και Εταιρείες), ενώ ταυτόχρονα επισήμανε και την υποχρέωση το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ να σχεδιαστεί με βάση τη νέα πραγματικότητα, τις νέες δυνατότητες και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Attica Βank και του ΤΜΕΔΕ τόνισε πως η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα πολιτικής και οικονομικής βούλησης. Είμαστε βέβαιοι ότι η ουσιαστική υιοθέτηση των κριτηρίων ESGs (Environmental, Social and Governance) αποτελεί το πλέον αξιόπιστο μέσο όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενός διευρυμένου πεδίου προκλήσεων, αλλά και για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας τόσο για τους μετόχους, όσο και για τους πελάτες μας. Η μηχανική και η επιστήμη θα στρατευθούν για άλλη μια φορά να υλοποιήσουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εξάντλησης των φυσικών πόρων, και της κλιματικής αλλαγής, συνεπώς:

Τώρα χρειάζεται από όλους μας να συμφωνήσουμε πως θα καταβάλλουμε και κάθε προσπάθεια αυτή η μοναδική ευκαιρία να μην χαθεί,

είπε κλείνοντας.