Κ. Μακέδος: «Nα κερδίσουμε το μέλλον και όχι απλώς χρόνο»
«Να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία και κοινωνία»
«Καλούμαστε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να κάνουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά τη δουλειά μας για να κερδίσουμε το μέλλον και όχι απλώς χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Attica Bank και του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, στην ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης στο πάνελ Οικονομία – Ανάπτυξη – Τουρισμός.
O κ. Μακέδος έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της Βιώσιμης Τραπεζικής, του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και των “πράσινων” μεταρρυθμίσεων και υποδομών, που πρέπει να υλοποιηθούν για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.
Όπως ξεκαθάρισε, «η Attica Bank είναι έτοιμη να υποστηρίξει δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αυτά τους τα βήματα. Τόσο με νέες, ευέλικτες χρηματοδοτήσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όσο και με τεχνογνωσία, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Επεσήμανε, ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά – Covid εποχή «απαιτούνται υψηλές ταχύτητες στην αναγνώριση των δυσκολιών και των προβλημάτων, αλλά και στους χρόνους αντίδρασης» και ανέφερε ότι:
«Το στοίχημα είναι η άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα, ότι «η χώρα μας, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και δυναμικό ενεργειακό μετασχηματισμό, έχοντας μπει σε τροχιά μηδενικών εκπομπών ρύπων, με αιχμή του δόρατος την απολιγνιτοποίηση» και πρόσθεσε ότι: «Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε επενδύσεις με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «σημαντικό Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Sustainable Banking, το οποίο αποτελεί στρατηγική επιλογή της Attica Bank. Η Τραπεζική με μία νέα ηθική που θέτει στο επίκεντρο την κοινωνία, την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και το περιβάλλον».
Όπως έκανε γνωστό, «πάνω σε αυτή την φιλοσοφία χτίζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες» και πρόσθεσε ότι: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών, της πράσινης ανάπτυξης».
«Τον στόχο αυτό υπηρετούμε με σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα, με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ενισχύσεις που συνδέονται με τρέχοντα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και όσα πρόκειται να αναπτυχθούν», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε ότι: Σύμφωνα με τα επίσημα στιοχεία του AECM του οποίου το ΤΜΕΔΕ είναι ενεργό μέλος, «τα περιθώρια στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Εγγυοδοτικούς Μηχανισμούς είναι τεράστια και μπορούν να προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην αγορά, δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας».
Ενώ το Ταμείο, «αποδεδειγμένα, συνεχίζει να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, παράλληλα με τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιεί η Πολιτεία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μακέδος ανέφερε, ότι «παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η πόλη έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Ειδικότερα, είπε ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να συστήνεται πλέον στον κόσμο και με την ταυτότητα της έρευνας και της καινοτομίας».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μακέδος, «η επιλογή των Pfizer, Cisco, Delloite να εγκαταστήσουν εδώ κέντρα έρευνας και καινοτομίας δεν είναι τυχαία.
Βλέπουν στη Θεσσαλονίκη προοπτικές μέσα από τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων με κορωνίδα το ΑΠΘ και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το ThessIntec, το ΕΚΕΤΑ, αλλά ακόμη και χάρη στη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ».
«Πάνω σε αυτά τα θεμέλια πρέπει να χτίσουμε όχι απλά ως πόλη, αλλά ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά
Τέλος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Attica και του ΤΜΕΔΕ, «μέσα από την δυσκολία της πανδημίας έχει ξεπηδήσει η ελπίδα ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν καταλάβει, ότι για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε μία ενιαία Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με ουσιαστική στήριξη όλων των κρατών, ενώ στόχος παραμένει μία κοινή Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, και η προώθηση της ολοκληρωμένης αγοράς Τραπεζών (Banking Union), με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια».
«Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα, η αγορά καλείται να αξιοποιήσει όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και προοπτικές», ανέφερε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Attica Bank και του ΤΜΕΔΕ.
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Κωνσταντίνου Μακέδου:
Κύριε αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Αξιότιμοι Υπουργοί, Αγαπητέ Δήμαρχε,
Αγαπητέ Περιφερειάρχη
Αξιότιμοι πρόεδροι, Εκλεκτά στελέχη,
Αγαπητοί φίλοι
Είναι εξαιρετική η τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας, έστω και διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Ένα συνέδριο που πλέον έχει καταστεί θεσμός όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα
Και γι΄ αυτό θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τους διοργανωτές
Κυρίες και Κύριοι,
Η στιβαρή και βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα μας
Δυστυχώς και μετά από μία δεκαετή κρίση, η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα, βιώνουν άλλη μία μεγάλη δοκιμασία παγκόσμιου βεληνεκούς.
Μία πανδημία που όπως όλα δείχνουν θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο μέχρι την τιθάσευσή της
Η οικονομική ανάκαμψη είναι βέβαιο πως θα απαιτήσει κι αυτή περισσότερο χρόνο, αλλά και γενναίες αποφάσεις, σε συνδυασμό με αντισυμβατικές λύσεις.
Απαιτούνται υψηλές ταχύτητες στην αναγνώριση των δυσκολιών και των προβλημάτων, αλλά και στους χρόνους αντίδρασης.
Ο Τραπεζικός Κλάδος, αν και έχει δοκιμαστεί σκληρά από τη δεκαετή ύφεση, το 2020 στάθηκε στο ύψος του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας
Προχώρησε σε χρηματοδότηση της οικονομίας με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων στήριξης προς τα νοικοκυριά ύψους 45 δισ. ευρώ και την υποστήριξη έργων ανάπτυξης και νευραλγικών τομέων του κράτους
Στο ιστορικά χαμηλό κόστος χρήματος διεθνώς, κρίσιμα συμβάλλουν τα μη-συμβατικά μέτρα τόνωσης ρευστότητας που συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ.
Έτσι δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για χρηματοδότηση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Στην Ελλάδα το σύστημά μας είναι κυρίως τραπεζοκεντρικό
Όμως, με βάση τα επίσημα στοιχεία του AECM, του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, τα περιθώρια στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Εγγυοδοτικούς Μηχανισμούς είναι τεράστια και μπορούν να προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην αγορά, δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας
Το ΤΜΕΔΕ, ως μέλος του AECM αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τακτικό μηχανισμό εγγυοδοσίας και ενίσχυσης της ρευστότητας εν μέσω πανδημίας
Αποδεδειγμένα συνεχίζει να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, παράλληλα με τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιεί η Πολιτεία.
Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα μιας έγκαιρης και αδιάλειπτης προσπάθειας εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού των υπηρεσιών μας, που ξεκίνησε με τον ψηφιακό μετασχηματισμό από το 2017, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις τις πανδημίας, από την έναρξη της.
Στο Ταμείο εν μέσω δύο κυμάτων της πρωτοφανούς πανδημίας, συνεχίσαμε απρόσκοπτα και σε εικοσιτετράωρη βάση να παρέχουμε ανάσες ρευστότητας στους 30.000 πιστούχους και στις 5.500 μικρές και μεσαίες εταιρείες μέλη του.
Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 19/1/2021 το Ταμείο ξεπέρασε τον αριθμό των 100.000 εγγυητικών επιστολών, που εκδόθηκαν ψηφιακά, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των πιστούχων.
Για 5η συνεχή χρονιά παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, ενώ, για την οικονομική ελάφρυνση των πιστούχων του που έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της πανδημίας, μείωσε κατά 30% το ποσοστό των προμηθειών των εγγυητικών καλής εκτέλεσης, για ένα τρίμηνο
Παράλληλα, έχοντας εξαγοράσει το 100% των μετοχών της AtticaBank Properties, εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας (Asset Management), με χαρτοφυλάκιο 182 ακινήτων ιδιοκτησίας της Attica Bank και 21 ιδιοκτησίας του ΤΜΕΔΕ κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην κτηματαγορά, αλλά και την “πράσινη” οικονομία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν στα 21 δισεκατομμύρια αναμένεται να φθάσουν οι πόροι για τις κατασκευές το 2021. Με τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος των εκπτώσεων κάτω του κόστους, οι πόροι αυτοί θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας χιλιάδες έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.
Έτσι, το ΤΜΕΔΕ θα συνεχίσει να αποτελεί έναν στιβαρό αναπτυξιακό πυλώνα για την οικονομική ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ο οποίος προφανώς θα ενισχύσει τη θέση του στην αγορά, προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,
Κυρίες και κύριοι,
Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο «Υποδομές της Θεσσαλονίκης» η κοινωνία της πόλης δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις.
Οι εξελίξεις σε ζητήματα όπως το Μετρό, η fly over περιφερειακή η βελτίωση του ΟΑΣΘ, αλλά και υποδομές που συνδέονται πιο άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, καθώς συμβάλουν στη διαμόρφωση μίας αναπτυξιακής ταυτότητας.
Όταν άνοιξε η συζήτηση για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων, αφορμή ήταν η προνομιούχος θέση της.
Πλεονέκτημά της το λιμάνι της που αναπτύσσεται και στο οποίο χρειάστηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να προωθηθεί η κατασκευή της πολύπαθης 6ης Προβλήτας – μίας κρίσιμης λιμενικής υποδομής για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η διασύνδεση με τα μεταφορικά δίκτυα και η ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που πρέπει να συνδέεται με την προώθηση Εμπορευματικού Κέντρου στο Στρατόπεδο Γκόνου, δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη ως διαμετακομιστικό εμπορευματικού κόμβου.
Η Θεσσαλονίκη όμως μπορεί να συστήνεται πλέον στον κόσμο και με την ταυτότητα της έρευνας και της καινοτομίας.
Η επιλογή των Pfizer, Cisco, Delloite να εγκαταστήσουν εδώ κέντρα έρευνας και καινοτομίας δεν είναι τυχαία.
Βλέπουν στη Θεσσαλονίκη προοπτικές μέσα από τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων με κορωνίδα το ΑΠΘ και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το ThessIntec, το ΕΚΕΤΑ, αλλά ακόμη και χάρη στη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
Πάνω σε αυτά τα θεμέλια πρέπει να χτίσουμε όχι απλά ως πόλη, αλλά ως χώρα
Είναι δεδομένο ότι προέχει να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της πανδημίας για να δημιουργήσουμε μια νέα κανονικότητα.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία.
Ίσως βέβαια να είναι και η τελευταία
Η χώρα μας είναι από τις πλέον ευνοημένες όσον αφορά την ιστορική απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία του New Generation EU Fund, στο οποίο περιλαμβάνεται και το European Recovery and Resilience Fund των 750δισεκ
Είναι ευχής έργο ότι οι Ελληνικές θέσεις εισακούστηκαν και η ΕΚΤ μας συμπεριέλαβε στην αγορά ομολόγων μέσω του Pandemic Emergency Program
Η ελληνική κυβέρνηση – και αυτό είναι προς τιμήν της- παράλληλα με την υγειονομική μάχη που δίνει μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, δίνει και τη μάχη της επανεκκίνησης της οικονομίας υπό αντίξοες συνθήκες.
Το στοίχημα είναι η άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Recovery Fund.
Η χώρα μας, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και δυναμικό ενεργειακό μετασχηματισμό, έχοντας μπει σε τροχιά μηδενικών εκπομπών ρύπων, με αιχμή του δόρατος την απολιγνιτοποίηση.
Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στη χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στον δείκτη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, «παρατηρούμε ότι, παρά το γεγονός πως βελτιωνόμαστε, απέχουμε ακόμη από το υψηλότερο 25% των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ευρώπης».
Καλούμαστε να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά σε αλλαγές και πράσινες μεταρρυθμίσεις.
Δίνοντας καταρχήν έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως στα κτίρια και ακολούθως στις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα.
Αλλά και στη δημιουργία μεγάλων υποδομών που θα καταστήσουν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην μετάβαση σε μία οικονομία και μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.
Κυρίες και κύριοι,
Σημαντικό Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Sustainable Banking, το οποίο αποτελεί στρατηγική επιλογή της Attica Bank.
Η Τραπεζική με μία νέα ηθική που θέτει στο επίκεντρο την κοινωνία, την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και το περιβάλλον.
Η κατεύθυνση άλλωστε είναι σαφής, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας: Οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε επενδύσεις με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθήσουν τα πρότυπα ESG, όχι μόνο στις νέες επενδύσεις τους αλλά και στην ίδια τους τη λειτουργία, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ιδίως από τους θεσμικούς επενδυτές.
Άλλωστε, το 40% των πόρων που δικαιούται η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν ακριβώς εκεί: στην ενεργειακή μετάβαση και στην πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Attica Bank είναι έτοιμη να υποστηρίξει δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αυτά τους τα βήματα. Τόσο με νέες, ευέλικτες χρηματοδοτήσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όσο και με τεχνογνωσία.
Ως πρόεδρος της Attica Bank σας διαβεβαιώνω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση των βασικών μετόχων, όχι μόνο να στηρίξουμε, αλλά και να συνδράμουμε ενεργά στο έργο της Διοίκησης, προκειμένου η Attica Bank να τεθεί σε οριστική και βιώσιμη πορεία προόδου και ανάπτυξης, προς όφελος των πελατών, των μετόχων, των καταθετών και των εργαζομένων της
Προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας
Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία χτίζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών, της πράσινης ανάπτυξης.
Τον στόχο αυτό υπηρετούμε με σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα, με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ενισχύσεις που συνδέονται με τρέχοντα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και όσα πρόκειται να αναπτυχθούν
Παράλληλα, προχωρούμε σε οργανωτικές αλλαγές και σε αναβάθμιση των υποδομών της Τράπεζας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία μοντέρνα, ευέλικτη και αποτελεσματική Τράπεζα.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι με τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες της Διοίκησης και των στελεχών καταφέραμε μεταξύ άλλων:
· Τον διπλασιασμό του ενεργητικού της Τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων, οι οποίες για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί σε 336 εκατ. ευρώ
· Τη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων
· Την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της
· Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της
· Την ταχεία απομάκρυνση όλων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων
· Την ενίσχυση της ρευστότητάς με τα υπόλοιπα καταθέσεων να φθάνουν στα €2,6 δισ.
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως έχει τονίσει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, ο κ. Πανταλάκης, «η συνεχής αύξηση των καταθέσεων και η βελτίωση της ρευστότητας αντανακλούν την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού στην Attica Bank».
Η Attica Bank περνάει σε μία νέα εποχή:
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Τράπεζά μας πρωτοστατεί στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περάσουν στη νέα εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της καθαρής ενέργειας.
Με ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Για αυτές τις επιχειρήσεις αναπτύσσουμε έναν ευέλικτο μηχανισμό μικροπιστώσεων (microfinance) με δάνεια έως 25.000 ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, που θα τις βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά και να κάνουν το επόμενο βήμα
Κυρίες και Κύριοι,
Κύριε αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αξιότιμοι Υπουργοί,
Μέσα από την δυσκολία της πανδημίας έχει ξεπηδήσει η ελπίδα ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν καταλάβει, ότι για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε μία ενιαία Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με ουσιαστική στήριξη όλων των κρατών.
Στόχος παραμένει μία κοινή Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, και η προώθηση της ολοκληρωμένης αγοράς Τραπεζών (Banking Union), με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Με αφορμή το Brexit, την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής κρίσης, που βιώνουμε μπορεί και πρέπει να επιταχυνθεί αυτό που ονομάζουμε Capital Market Union.
Μία βαθύτερη και αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα, η αγορά καλείται να αξιοποιήσει όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και προοπτικές.
Καλούμαστε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Καλούμαστε να κάνουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά τη δουλειά μας για να κερδίσουμε το μέλλον και όχι απλώς χρόνο.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά
Καλή συνέχεια στις εργασίες σας