Κ. Μακέδος στο ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας: «Οι μηχανικοί να οδηγήσουν τον Κλάδο και την Πατρίδα σε μία εποχή ευημερίας»

«Ήρθε τώρα η στιγμή οι μηχανικοί να ορθώσουν ξανά το επαγγελματικό και επιστημονικό τους ανάστημα και να οδηγήσουν την πατρίδα και τον κλάδο σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας»

δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος στην ετήσια εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία συνδυάστηκε με την παρουσίαση Λευκώματος για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος,

«Το κλίμα έχει αλλάξει και έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τις ικανότητες, αρκεί να δημιουργηθούν οι θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Το ΤΕΕ και ο πρόεδρός Γιώργος Στασινός, υλοποιεί καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας τον Κλάδο στη νέα δεκαετία με αυτοπεποίθηση, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Στην οικονομική και επαγγελματική κρίση που βιώσαμε, το ΤΕΕ κράτησε όρθιο τον κλάδο, ανακτά δυναμικά τον ουσιαστικό του ρόλο τόσο ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, όσο και συλλογικός Φορέας του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου και αναβαθμίζει τον κρίσιμο ρόλο των μηχανικών στην πράξη, θέτοντας τον Κλάδο ξανά στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας».

Και συνέχισε λέγοντας,

«Το ΤΜΕΔΕ, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αρκούμενο απολύτως σε ίδιους πόρους, λειτουργώντας με όρους ελεύθερης οικονομίας και χωρίς οποιαδήποτε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποκρίνεται απόλυτα στον σκοπό της ίδρυσης του. Επιβεβαιώνεται, έτσι, αναμφισβήτητα, ότι το Ταμείο αποτελεί έναν αναγκαίο, αποτελεσματικό και ζωτικής σημασίας Φορέα για τον Τεχνικό κόσμο και έναν δυναμικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για την Ελληνική Οικονομία», καθώς: «προσφέρει στον Τεχνικό κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες την δυνατότητα να αναπτυχθούν δυναμικά, ισότιμα και με όρους διαφάνειας».

Όσον αφορά τις εξελίξεις με την Attica Bank, ο κ. Μακέδος, τόνισε ότι

«Εντός του 2019, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η αξιολόγηση του Ταμείου από την ΕΚΤ, ύστερα από θετική εισήγηση της ΤτΕ και του SSM για την έγκριση της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με ποσοστό 32,5%.  Εντός του 2020, αναμένονται τα αποτελέσματα και της νέας αξιολόγησης από την ΕΚΤ, αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού μεριδίου στην Attica Bank σε ποσοστό 46,3%. Ως αντιπρόεδρος της Τράπεζας σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας για τον κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτίμησε, στο άμεσο μέλλον, «η Attica Bank θα πρωταγωνιστήσει, στηρίζοντας έμπρακτα την πραγματική οικονομία και τον κρισιμότερο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή της: τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους Έλληνες μηχανικούς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ,

«Στη νέα εποχή, στη νέα δεκαετία, ο κλάδος ξεπερνά την κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Με αξιοπιστία και εξωστρέφεια όλοι μαζί χτίζουμε το μέλλον. Φέρουμε βαρύτατη ευθύνη απέναντι στο επάγγελμά μας, στην επιστήμη μας, στον κλάδο μας. Αλλά είναι ακόμα βαρύτερη η ευθύνη απέναντι στον τόπο μας, την πατρίδα μας και τη νέα γενιά των συναδέλφων μας».

Όπως ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου στην ομιλία του:

«Το 2020 ξεκινάει αισιόδοξα για τον κλάδο μας, αλλά και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει την πρόταση του ΤΕΕ και του προέδρου μας Γιώργου Στασινού για τον ψηφιακό χάρτη. Ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων, μειώνεται η φορολογία, γίνεται ουσιαστική δουλειά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αύξηση των ΑΠΕ, αλλά και των έργων εξοικονόμησης ενέργειας».

«Ας είναι το 2019 η χρονιά που επιτέλους οι κυβερνητικοί φορείς θα συμβάλουν ως οφείλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και έτσι στην ευημερία του πολίτη”,

με αυτά τα λόγια είχα ξεκινήσει την ομιλία μου ακριβώς πριν έναν χρόνο. Και από ό,τι φαίνεται η ευχή έπιασε τόπο», συνέχισε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ.

«Το 2020 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς σηματοδοτεί τα 70 χρόνια ζωής και δυναμικής παρουσίας του φορέα στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλίας», τόνισε ο πρόεδρός του. «Επτά δεκαετίες γνώσης, έρευνας, μελέτης και προσφοράς των Θεσσαλών μηχανικών συνθέτουν το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του ΤΕΕ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία των πόλεων και τη δημιουργική ανέλιξη των ανθρώπων της περιοχής μας», επεσήμανε.

Στην εκδήλωση παρέστη εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας, Βασίλειος Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών – Έξυπνης Πόλης και τέως πρόεδρος ΤΕΕ, Ντίνος Διαμάντος, η Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Ρένα Καραλαριώτου, και οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ Διονύσης Λιβέρης, Λάμπρος Μόσιαλος, Πέτρος Ηλιάδης.