Το ΤΜΕΔΕ στην Επιχειρησιακή Συνάντηση του AECM στο Πόρτο, με θέμα: «Η επίδραση των εγγυητικών στις ΜμΕ και την οικονομία»

H εμβάθυνση των συνεργασιών, καθώς επίσης και η διερεύνηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας τέθηκαν στο επίκεντρο της Επιχειρησιακής Συνάντησης του AECM με θέμα:  «Η επίδραση των εγγυητικών στις ΜμΕ και την οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Σεπτεμβρίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας, με τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Κωνσταντίνος Μακέδος συμμετείχε στη Συνάντηση, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με επικεφαλής Φορέων Εγγυοδοσίας από την Ευρώπη, με εκπροσώπους Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς επίσης και με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του διημέρου, η πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φορέα Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ κα Carolyn Hardin- Levine, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες  σχετικά με τις διευκολύνσεις στην ανταλλαγή επιχειρηματικών δεδομένων, προκειμένου να υποστηριχθεί η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

Τη σύνδεση του οικονομικού οφέλους με τη μέτρηση της επίδρασης των εγγυήσεων ανέλυσε απ΄ την πλευρά του ο ειδικός στις ΜμΕ, επικεφαλής Αμερικανός οικονομολόγος Giusepe Gramigna,.

Η κα Simone Signore εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF)και ο κ. Martin Pospisil εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανέλυσαν τον τρόπο που διαχειρίζονται οι εν λόγων Οργανισμοί την επίδραση των εγγυήσεων, ενώ τη γερμανική εμπειρία σε σχέση με τις μελέτες επιπτώσεων των εγγυητικών μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών κ. Guy Selbherr.

Εκ μέρους της Γαλλίας ο κ. Alexandre Gazaniol, επικεφαλής οικονομολόγος του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών του Bpifrance ανέλυσε τις μεθόδους μέτρησης της επίδρασης των εγγυητικών στην οικονομία. Όπως εξήγησε ο κ. Gazniol, ο γαλλικός Εγγυοδοτικός – Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός παρέχει εγγυήσεις σε ΜμΕ με ληξιπρόθεσμα δάνεια, με την προϋπόθεση παρουσίασης εγκεκριμένου business plan βιωσιμότητας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος

«Στη συνάντηση των μελών του AECM στο Πόρτο αναδείχθηκε η σημαντική επίδραση και ο ζωτικής σημασίας ρόλος των εγγυήσεων τόσο για τις ΜμΕ όσο και την οικονομία στο σύνολό της σε διεθνές επίπεδο. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις με σημαντικούς εκπροσώπους του χώρου μας, προκειμένου να αναζητηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ρόλο του ΤΜΕΔΕ, με στόχο την περαιτέρω και αποτελεσματική τόνωση του Τεχνικού Κλάδου, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Για την ουσιαστική τόνωση της αγοράς. Στρατηγική επιλογή του Ταμείου είναι αταλάντευτα η δημιουργία των προϋποθέσεων για στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη».