Η δημιουργική εφαρμογή του νόμου 4412/2016 για τα δημόσια έργα, αναδείχθηκε στην παρουσίαση του Βιβλίου «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων»

Οι επιτυχημένες στοχεύσεις της νέας νομοθεσίας για τα δημόσια έργα και οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως επίσης και η αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της κατασκευαστικής αγοράς, επισημάνθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων», από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/5 στο ΤΜΕΔΕ.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης τόνισε ότι:

Ο νόμος 4412/2016, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για τις παθογένειες του κλάδου, προσθέτοντας ότι απαιτούνται βελτιώσεις, αλλά και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του.

Το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο οι νόμοι, όσο η εφαρμογή τους, και κυρίως η καταστρατήγησή τους», επισημαίνοντας το φαινόμενο των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, φαινόμενο για το οποίο όπως είπε,  «μερίδα του Κλάδου μας φέρει ακέραια την ευθύνη.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να καταλήξουμε ως τεχνικός κόσμος σε κοινές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα τις οδηγήσουμε στην πολιτεία και να φροντίσουμε οι ίδιοι να μην καταστρατηγήσουμε το θεσμικό πλαίσιο».

Όπως τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας, τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου στη Βουλή, Αποστόλης Καραναστάσης:

Η κυβέρνηση, ορθά, αποφάσισε, αφού υπάρχουν πλέον οι τεχνικές δυνατότητες, να δημιουργήσει έναν νόμο – κέλυφος, που θα διέπει στο εξής κάθε είδους και μορφής δημόσιες συμβάσεις, είτε αυτές είναι μελέτη ή κατασκευή δημοσίων έργων, είτε προμήθειες του δημοσίου τομέα, βάζοντας, ταυτόχρονα και κανόνες για τις αντίστοιχες ιδιωτικές δραστηριότητες.

Ο νόμος 4412/2016 διαπερνά, οριζόντια, ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας δραστηριότητας και αφορά μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων, ιδιοτήτων και φορέων, ανέφερε ο κ. Καραναστάσης.

Επεσήμανε δε, ότι η εφαρμογή κάθε νόμου δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά μάχη και ρήξη με κατεστημένες συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες και συμφέροντα, δηλαδή με όλα εκείνα που έρχεται να αλλάξει. Σαν όλες τις μάχες, βέβαια, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Όπως τόνισε απ΄ την πλευρά της η κα Τζούλια Τσαλίκη Επιθεωρήτρια Δημοσίων Έργων – Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών:

Τα δημόσια έργα είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και για το λόγο αυτό θέλουμε και πρέπει να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας με στόχο τη συνεχή βελτίωση τους.

Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε ο συγγραφέας Ζήσης Παπασταμάτης, ευχαριστώντας το σύνολο του ακαδημαϊκού και τεχνικού κόσμου που παρέστη στην εκδήλωση, κάνοντας γνωστό ότι ετοιμάζει ήδη επικαιροποίησή του σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη χαιρέτισαν επίσης οι διακεκριμένοι καθηγητές Παύλος Μαρίνος και Ανδρέας Αναγνωστόπουλος, καθώς επίσης και  Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός Δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών & Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ενώ το παρόν έδωσε και η καθηγήτρια και η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Τόνια Μοροπούλου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του Τεχνικού Κόσμου.

Σημεία ομιλίας προέδρου ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου

Το βιβλίο του Ζήση Παπασταμάτη δεν αποτελεί απλά έναν χρήσιμο Οδηγό με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόσφατη νομοθεσία, αλλά και την εναρμόνισή της με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για κάθε μηχανικό που εμπλέκεται ή θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία των έργων δημοσίου συμφέροντος.

Ο νόμος 4412/2016, είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι η πανάκεια για τις παθογένειες του κλάδου. Απαιτούνται βελτιώσεις, αλλά και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του.

H νέα ύλη έργων προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα: Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, που βιώνουμε ήδη με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, αναμένεται να κοστίσουν για τη χώρα μας περί τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα σε περίπτωση μη προσαρμογής μας. Οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, οι ανάγκες για τη δημιουργία των ανθεκτικών πόλεων του μέλλοντος, οι  υψηλών απαιτήσεων νέες υποδομές, αλλά και η συντήρηση των υφισταμένων που γερνάνε χρόνο με το χρόνο, η κυκλική οικονομία, η ενεργειακή μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων, η προστασία και η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.

Να συμβάλουμε ουσιαστικά σε ένα νέο οικονομικό θαύμα για τη χώρα μας. Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι νόμοι, όσο η εφαρμογή τους, και κυρίως η καταστρατήγησή τους. Όσα νόμοσχέδια και αν έρθουν πρέπει να αλλάξει και ο ίδιος ο Κλάδος.

Στο ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ στην Κατερίνη το ζήτημα που μονοπώλησε για ακόμα μία φορά ήταν οι πολύ κάτω του κόστους προσφορές. Το «ράλι προσφορών», στο οποίο έχει επιδοθεί ο κλάδος μας και μόνο κακό κάνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, των ΣΑΤΕ / ΣΕΓΜ / ΣΤΕΑΤ για τη Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Βιομηχανία Υποδομών και Κατασκευών, είναι ενθαρρυντικές, αλλά με μαθηματική ακρίβεια για άλλη μία φορά ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδειχτούν κενό γράμμα, εάν δεν καταλήξουμε ως τεχνικός κόσμος σε κοινές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα τις οδηγήσουμε στην πολιτεία και να φροντίσουμε οι ίδιοι να μην καταστρατηγήσουμε το θεσμικό πλαίσιο.

Στο ΤΜΕΔΕ, σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, συμβάλουμε  στην τόνωση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους Έλληνες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, καταγράφοντας και τη χρονιά που πέρασε αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας τις εγγυητικές επιστολές ψηφιακά, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%. Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, σε σχέση με το 2017.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο της συνάντησης του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, AECM, στον οποίο το ΤΜΕΔΕ είναι πλήρες μέλος από τον Οκτώβριο του 2018, είχα τη χαρά και την τιμή, να μοιράζομαι την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει ως Ταμείο στον τομέα της ψηφιοποίησης με όλους τους Ευρωπαϊκούς Φορείς Εγγυοδοσίας. Έναν τομέα στον οποίο πρωτοπορούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εντός του 2019 ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ ισχυροποιείται. Αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του Ταμείου, ενώ ύστερα και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκρίθηκε η ειδική συμμετοχή του Φορέα μας στην AΤTICA BANK και το Ταμείο μας αποτελεί θεσμικό επενδυτή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης: 7+1 ειδικοί «ρίχνουν φως» στις δημόσιες συμβάσεις