Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Λιάσκας

Για τον θάνατο του Κώστα Λιάσκα, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτισε με θλίψη τον Κώστα Λιάσκα, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Κώστας Λιάσκας ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για την πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών. Οι τέσσερις συνεχόμενες θητείες του ως Πρόεδρος του ΤΕΕ συνδέθηκαν με τις λαμπρότερες σελίδες του κλάδου.

Εργατικός, επίμονος, μαχητικός, ειλικρινής, με ήθος και αξιοπρέπεια, αλλά και απαράμιλλη επιστημονική κατάρτιση, έθεσε ως αυτοσκοπό την προκοπή και την δημιουργία. Τόσο για τους συναδέλφους του, όσο και για την πατρίδα.

Επιπλέον, από τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια, ο Κώστας Λιάσκας αγωνίστηκε για την εθνική ομοψυχία και την ενότητα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ως ο μακροβιότερος Πρόεδρος του ΤΕΕ, γνώρισε καλύτερα απ΄ τον καθένα τη δύναμη και τη δυναμική του επιστημονικού κόσμου, και λειτούργησε πάντα με υψηλό αίσθημα επαγγελματικής και εθνικής ευθύνης.

Η παρουσία και η αξία του Κώστα Λιάσκα αναγνωρίστηκε τόσο από τους συναδέλφους του, όσο και από την επίσημη Πολιτεία.

Ενώ, ο ίδιος αν και διαρκώς επαγγελματικά δραστήριος, έθετε ως πρώτη προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον σε όποια θέση ευθύνης και αν βρέθηκε. Ως Μηχανικός, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, ως πρώην Υπουργός, ως  Μέλος ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Το έργο, το ήθος και το παράδειγμα του Κώστα Λιάσκα, αποτελεί έναν «φάρο» για τον Τεχνικό κόσμο. Στις δύσκολες εποχές που βιώνει ο κλάδος, η προσωπικότητά και η δράση του εκλιπόντος θα μας καθοδηγεί και θα μας γεμίζει με γνώση και πίστη.

Στην οικογένειά του, στους οικείους του, αλλά και σε όλο τον τεχνικό κόσμο εκφράζω με θλίψη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». 

Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8/5/2018 σε στενό οικογενειακό κύκλο και παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνει κατάθεση εις μνήμην του στον σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Λιάσκας αναδείχθηκε και υπηρέτησε σε συνεχείς θητείες συνολικά επί 24 χρόνια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενώ από το 1988 έως το 2002 θήτευσε συνεχόμενα για 14 έτη στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ

Ο εκλιπών συμπλήρωσε συμπληρώνοντας συνολικά 27 χρόνια παρουσίας στα κεντρικά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ από το 1975, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, έχοντας διατελέσει επίσης το 1976 Αντιπρόεδρος και Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

Παράλληλα ο Κώστας Λιάσκας συγκεντρώνοντας ευρύτερη αναγνώριση και αποδοχή τόσο της προσωπικότητας του όσο και του θεσμικού ρόλου του, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, διετέλεσε τρείς φορές Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα (την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 1990), στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (την περίοδο Νοέμβριου 1989 – Μαρτίου 1990) και στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα (την περίοδο Οκτωβρίου – Νοέμβριου 1989). Ο εκλιπών σφράγισε την πορεία του με σημαντικό επίσης έργο και προσφορά στον αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Ήταν από τους πρωτοστάτες για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα από το 1990 ως Μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των «Ολυμπιακών Αγώνων 1996» και εν συνεχεία την περίοδο 1995-97 ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενώ το 2000 ήταν Μέλος ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Ο Κώστας Λιάσκας αποφοίτησε με δίπλωμα Πολιτικού μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1964. Ακολούθησε και ολοκλήρωσε το 1971 μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.  Ο Κώστας Λιάσκας υπήρξε και αναγνωρίστηκε από τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο αλλά και ευρύτερα από την ελληνική κοινωνία, ως πρωτοστάτης μίας ολόκληρης γενιάς μηχανικών, που ανέλαβε μετά την δικτατορία την επίπονη και συνεχή πορεία εθνικής ομοψυχίας και δημιουργικής συνεννόησης για την ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, αφήνοντας ισχυρά διδάγματα για τη σημερινή εποχή, τους μηχανικούς και τις νεότερες γενιές.